Digitalne biblioteke: Preuzmite e-knjige besplatno

Više ne morate da trošite novac na klasične knjige, od sada knjige, skripte, magazinske članke i različite tekstove možete jednostavno preuzeti s interneta na kompjutere, tablete ili pametne telefone. Evo nekoliko internet stranica koje omogućavaju besplatno preuzimanje knjiga u elektronskom obliku.

Project Gutenberg
Jednostavno preuzimanje knjiga s interneta bez registracije. Ova stranica ima kolekciju od preko 45 hiljada e-knjiga dostupnih u ePub, Kindle, HTML i drugim formatima.

Open Library
Jedna od najpopularnijih stranica svakako je Open Library. Ona je nastala kao projekt Internet Archivea i u njenom stvaranju mogu učestvovati svi korisnici. Open Library sadrži više od milion knjiga, a pretraga omogućava jednostavno pretraživanje knjiga po naslovu, temi ili autoru.

Internet Archive
Neprofitna digitalna biblioteka idealna je za sve koji traže knjige koje se više ne štampaju. Na ovoj stranici možete pronaći knjige različitih formata i na različitim jezicima, bilo da su romani, istorijske knjige ili akademski članci.

Book Boon
Još jedna internet stranica na kojoj bez registracije možete preuzeti naučne radove ili poslovne knjige. Book Boon raspoređen je prema naučnim područjima, jednostavan je za upotrebu i sadrži preko hiljadu e-knjiga koje možete preuzeti za svega desetak sekundi.

ManyBooks.net
ManyBooks.net omogućuje vam besplatno preuzimanje preporučenih i popularnih e-knjiga, kao i najnovijih naslova. Na ovoj stranici možete pretraživati knjige po imenu autora, žanru, naslovu ili temi, registracija je obavezna a samo jednim klikom možete preuzeti više od 29 hiljada e-knjiga.

Free eBooks
Ako želite preporuku ili ocenu drugih čitalaca, ovo je idealna stranica za vas. Nakon što odaberete knjigu, ispod nje možete pročitati opis i komentare drugih korisnika. Od romana do stručne literature, sve to možete brzo i jednostavno preuzeti preko Free eBooks stranice.

LibriVox
LibriVox je specijalizovani servis koji nudi hiljade besplatnih audiosnimaka kljiga. Na ovoj stranici možete pronaći klasike ili knjige koje se više ne štampaju u zvučnom obliku te ih preuzeti jednim klikom miša.

Smithsonian’s Digital Library
Jedna od najbolje čuvanih tajni internet jeste zasigurno Digitalna biblioteka Smithsonian-a. Bilo da se bavite istraživačkim radom ili samo želite da saznate nešto novo, ova internet biblioteka vam nudi brojna digitalna izdanja, dijagrame, bibliografije i online izložbe.

Europeana
Istraživači i internet surferi mogu uživati u evropskoj kulturi zahvaljujući  europeana. Sa fokusom na umjetnosti i istoriji, europeana nudi knjige, podatke i audio snimke.

(studentskizivot.com)

9 komentara

 • Da li mozete da mi preporucite sajt sa naucnom literaturom? Pre svega, zanima me etnologija, filologija i slovenska mitologija. Hvala unapred.

 • postovanj. mozet li mi molim vas poslati upustvo kako snim knjigu na Open Library. nasao sam puno kniga o bonsai i nikako da skuzi nacin posto mi engleski nije jaca strana. hvala unaprijed

 • Za Open Library prvo se trebate registrirati https://openlibrary.org/account/create
  Kategorije su:
  Your Full Name (Im ei prezime)
  Choose a Username (Korisničko ime koje želite koristiti)
  Choose a Password (Šifra)
  Your Email Address (Vaša email adresa)
  Confirm Your Email Address (Ponovo email adresa)
  Please type in the text or number(s) below. (Ukucate šta piše na slici)
  Obilježite kvačicom polje ispod slike
  Dobičete na email link na koji trebate kliknuti da se registrujete.
  Kada uđete na web stranicu dobar dio knjiga je u fizičkom obliku, dakle trebate ih kupiti. Ako tražite one koje se mogu skinuti pored opcije Search (traži) treba obilježiti kvačicom Show only Ebooks (da traži samo elektronske knjige).
  Koliko sam vidio nema nijedne knjige o bonsaiju u elektronskom obliku, sve treba kupiti.

 • Moze li mi netko reci gdje mogu KUPITI eknjige na hrvatskom? Zivim u inostranstvu i rado bih citala knjige na hrvatskom, ali ne zelim tjednima cekati, dok mi knjige dode i placati postarinu… Nasla same neke knjizare online, ali ni jedna ne nudi eknjige 🙁

 • samo u slučaju da ih ništa ne pitaš, jer ti odmah postave zabranu prilaska stranici. izuzetno su bahati

Ostavite komentar

unesite broj *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.