Jablaničanin Denis Avdić osvojio zlatnu medalju na likovnom takmičenju u Japanu!

Na likovnom takmičenju u konkurenciji rekordna 12.984 rada iz 88 zemalja naš Denis je ponovo osvojio zlatnu medalju. Tema rada bila je ”Planeta Zemlja kakvu volim”, a Denis je na radu predstavio pojedine dijelove naše planete, od Sjevernog pola, preko Stjenovitih planina i Fudžijame, Amazona, Madagaskara, Egipta, Kanade i mnogih drugih, pa sve do vodopada u Jajcu i padina Čvrsnice sa našim endemskim cvijećem. Denis je zamislio planetu koja ne trpi posljedice globalnog zagrijavanja i sječe šuma Želio je prikazati barem pojedine dijelove naše planete u svoj njihovoj ljepoti i skrenuti pažnju na činjenicu da moramo čuvati to što imamo.

Takmičenje je, dakle, održano u Japanu (Tokio), 20. po redu, u organizaciji japanske organizacije JQA (Japan Quality Assurance Organisation) i International Certification Organisation Network (IQ Net) uz podršku UNICEFA Tokyo. Cilj takmičenja je da se utiče na svijest djece i mladih o značaju očuvanja prirode i životne okoline.

Predsjedavajući član žirija, profesor Kinutani Koji, akademski slikar i profesor na Umjetničkoj akademiji u Tokiju, izjavio je da bi životni vijek planete Zemlje bio znatno duži ukoliko bi se širom svijeta čuli glasovi i poruke koje su poslate na ovom takmičenju, a radovi će biti predstavljeni na brojnim izložbama. Organizatori su takođe istakli značaj takmičenja ne samo zbog njegove edukativne prirode, jer je očuvanje životne sredine jedan od najvećih izazova u budućnosti, nego i zbog toga što nas podsjeća na naše odgovornosti od kojih zavisi budućnost naše djece.

Više  prethodnim Denisovim uspjesima na linkovima https://www.mreza-mira.net/vijesti/razno/nova-denisova-uspjesna-prica/ i https://www.mreza-mira.net/vijesti/aktivnosti-mreze/uspjesna-djeca-nase-najvece-blago-prica-o-denisu/

1 komentar

  • […] Tema rada bila je ‘Planeta Zemlja kakvu volim’, a 14-ogodišnji Denis je na radu predstavio pojedine dijelove naše planete, od Sjevernog pola, preko Stjenovitih planina i Fudžijame, Amazona, Madagaskara, Egipta, Kanade i mnogih drugih, pa sve do vodopada u Jajcu i padina Čvrsnice s našim endemskim cvijećem, piše Mreža Mira. […]

Ostavite komentar

unesite broj *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.