Nova Denisova uspješna priča

Na UNESCO takmičenju na kojem je bilo prijavljeno 2.600 radova iz 68 zemalja, rad Jablaničanina Denisa Avdića je osvojio treće mjesto.

Ovo je priča o UNESCO-vom izazovu, sudbini Hagade, našem pretku sa stećaka, Kulin banu i tinejdžeru koji je sve to spojio u jedno. U prvom momentu, tema konkursa je zvučala previše kompleksno, ali Denis je pomislio da se pred istim izazovom nalaze svi oni koji razmišljaju o konkursu. Organizatori konkursa su željeli da vide šta smatramo dragocjenim za buduće generacije. Denis je u nastavku zaključio da vrijedi pokušati, a onda se sjetio stećaka i našeg pretka koji uz podignutu desnu ruku poziva na mir i prijateljstvo. Sjetio se i sudbine Hagade o kojoj je slušao i čitao u priči Miljenka Jergovića, u kojoj su ga, kako kaže, glavni likovi podsjećali na superheroje i zahvaljujući lukavstvu nadmudrili naciste, rizikujući pri tome vlastite živote.

Fragmenti slike počeli su postepeno da se slažu u mozaik u kojem se našla i Povelja Kulina bana, simbol bosanske državnosti, prsten srednjovjekovnih bosanskih vladara, spisi iz Gazihusrev-begove biblioteke, zlatni ljiljan i naš dobri Stari most iznad kojeg se ponosno uzdižu srednjovjekovna bosanska utvrđenja.

Denis je sliku nazvao ”Priča o Bosni”, a u opisu slike, koji je trebao priložiti napisao je: ”Ovo je priča o mojoj zemlji, o hrabrosti, ponosu i prijateljstvu. Predstavio sam sarajevsku Hagadu, dragocjeni simbol tradicije, koja nam priča priču o hrabrim ljudima koji su odlučili da rizikuju sopstvene živote za vrijeme ratova u Bosni, da bi je spasili. Povelja Kulina bana je simbol bosanske državnosti iz 12. stoljeća. Tragovi prošlosti uklesani u kamenu, bosanski stećci, govore nam o životu naših predaka sa podignutom desnom rukom, simbolom prijateljstva. Stari most u Mostaru predstavlja simbol prošlosti, sadašnjosti i budućnosti, povezujući ljude. Bosanski ljiljan, simbol srednjovjekovne Bosne, je simbol moje zemlje i danas, i simbol bosanske budućnosti.

Tragovi prošlosti u mojoj zemlji uče ljude koji pripadaju svim religijama kako da žive zajedno i dijele isti prostor. Ponosan sam na našu tradiciju i sve dobre ljude koji vide svijet bez granica i nasilja, na našem putu prema boljoj budućnosti.”

Inače, konkurs je organizovao UNESCO u saradnji sa umjetničkom galerijom i muzejom Louis François. Organizatori takmičenja ističu da je takmičenje jedan segment samog projekta, a podjednako je važno predstaviti tradicionalne vrijednosti zemalja, način na koji razmišljaju mladi ljudi, kao i promovirati internacionalnu saradnju. Radovi finalista će biti izloženi u umjetničkoj galeriji Louis François i biti prezentirani na izložbama u Francuskoj i svijetu. Dodjela nagrada je planirana za 25. 05. 2019. god. na internacionalnom događaju “Graines d’artistes du monde entier®”.

Denis je rad pripremio na zimskom raspustu, improvizujući prilikom izbora podloge, jer nije našao odgovarajuću, koristeći najtanji kist i lupu prilikom ispisivanja tekstova na hebrejskom, bosančici i arebici.

Ovo je još jedna u nizu pozitivnih priča koje su nam značajne, jer govore o zajedničkom životu na ovim prostorima koje već vijekovima dijelimo.

Ostavite komentar

unesite broj *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.