Prvo pismo iz Biblioteke Sjemena

Vojin Kopuz je osnivač jedinstvene biblioteke za koju su rijetki imali priliku da čuju. U pitanju je Biblioteka Sjemena, specifična iz razoga što u ovoj biblioteci ne pozajmljujete knjige već sjemena. Vojin se u svom sada već dugogodišnjem radu posvetio skupljanju i čuvanju autohtonih sjemena. Kako Biblioteka funkcioniše, koja je njena namjena, sa kolikim fondom sjemena raspolaže, pročitajte u prvom pismu koje dolazi iz Biblioteke Sjemena.

Dragi Čuvaru Sjemena,

došlo je vrijeme da saberemo i oduzmemo naše sjemensko naslijeđe iz 2018. U kući Kopuza, u Čelincu gdje se rodila naša mala Biblioteka, 2018. je bila vatreno krštenje. Sijali smo tokom cijele godine, gdje god bi našli malo slobodnog mjesta i kad god bismo uhvatili malo slobodnog vremena. Kao rezultat toga, u novembru smo brali buraniju i grah, u decembru pamuk i peruanske jagode, a u januaru rotkvice, kupus, kelj, peršun, paštrnjak, radič, endiviju, rukolu, raštiku, itd. Sve, naravno, stare sorte.

Ovo je bio prvi put u istoriji našeg malog domaćinstva da smo ubirali toliko raznovrsnih plodova usred zime. Od 90tih kad smo doselili iz Mrkonjić Grada do danas, svake godine smo dobijali pun gepek povrća iz Šipova i Mrkonjića od naših. 2018. godina je bila prva godina kada smo mi slali kese s plodovima iz naše male skromne bašte u Čelincu u Šipovo i Mrkonjić. Moram priznati da se ovo desilo prvenstveno zahvaljujući starim sortama, jednim dijelom zbog njihove otpornosti i drugim zbog njihove nevjerovatne ljepote, nevjerovatne raznolikosti i bogatstva njihovih oblika, boja, mirisa i ukusa koji su nas iz dana u dan zvali u baštu i kad bismo bili najumorniji, samo da vidimo “šta je sad niklo”. Da se nisu desile ove kese povrća koje su po prvi put za mog života promjenile pravac kretanja, u cijeloj ovoj frtutmi i angažmanu oko održavanja Biblioteke Sjemena, možda ne bismo ni primjetili da smo ipak napravili neki mali iskorak kada je u pitanju jačanje našeg ličnog i porodičnog prehrambenog suvereniteta, šta nam je negdje i bio cilj kada smo počinjali sa sakupljanjem starih sorti sjemena. Više o našim počecima, kao i planovima za budućnost možete pročitati u tekstu Nataše Telebak za EuroBlic.

Još malo je vrijeme za sjetvu. Uveliko smo u procesu popisivanja sjemena kako bismo omogućili svima vama koji želite uzgajati stare sorte pristup sjemenima  koja smo dobili od naših kolega čuvara sjemena iz regije te koja smo sami uzgojili tokom prošle godine. Procjenjujemo da ćemo kada završimo popis imati negdje oko 500 različitih sorti u Biblioteci koje će svako od vas moći posuditi.

Paralelno sa pakovanjem i popisivanjem sjemena radimo i na pravljenju jednostavnije baze za pregled liste sjemena kao i jednostavnije forme za učlanjenje u Biblioteku i narudžbu. Ako imate neku ideju kako možemo bolje predstaviti sjemena koja su nam trenutno u ovoj tabeli, pišite nam. Hvala svima koji su nam do sada pisali svoje sugestije.

Do skora,
Vojin i ostatak tima Biblioteke Sjemena Čelinac

Više o Biblioteci Sjemena pronađite na FB stranici: Factory of Joy

Ostavite komentar

unesite broj *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.