Prvo pismo iz Biblioteke Sjemena

Vojin Kopuz je osnivač jedinstvene biblioteke za koju su rijetki imali priliku da čuju. U pitanju je Biblioteka Sjemena, specifična iz razoga što u ovoj biblioteci ne pozajmljujete knjige već sjemena.  Vojin se u svom sada već dugogodišnjem radu posvetio skupljanju i čuvanju autohtonih sjemena. Kako Biblioteka funkcioniše, koja je njena namjena, sa kolikim fondom sjemena raspolaže, pročitajte u prvom pismu koje dolazi iz Banke Sjemena.

Dragi Čuvaru Sjemena,

došlo je vrijeme da saberemo i oduzmemo naše sjemensko naslijeđe iz 2018. U kući Kopuza, u Čelincu gdje se rodila naša mala Biblioteka, 2018. je bila vatreno krštenje. Sijali smo gdje god smo stigli, šta god smo stigli, i kad god bismo uhvatili nešto slobodnog vremena. Kao rezultat toga, u novembru smo brali buraniju i gra’, u decembru pamuk i peruanske jagode, a u januaru rotkvice, kupus, kelj, peršun, paštrnjak, radič, endiviju, rukolu, raštiku, itd. Sve, naravno, same stare sorte.

Ovo je bio prvi put u istoriji našeg malog domaćinstva da smo ubirali toliko raznovrsnih plodova usred zime. Od 90tih kad smo doselili iz Mrkonjića do danas, svake godine smo dobijali pun gepek povrća iz Šipova i Mrkonjića od naših. 2018. godina je bila prva godina kada smo mi slali kese s plodovima iz naše male skromne bašte u Šipovo i Mrkonjić! Moramo priznati da se ovo desilo prvenstveno zahvaljujući starim sortama, velikim dijelom zbog njihove otpornosti, i još većim dijelom zbog njihove nevjerovatne ljepote, zbog nevjerovatne raznolikosti i bogatstva njihovih oblika, boja, mirisa i ukusa koji su nas iz dana u dan zvali u baštu, i kad smo bili najumorniji, da vidimo “šta je sad niklo”. Da se nisu desile ove kese povrća koje su po prvi put za mog života promjenile pravac kretanja, u cijeloj ovoj frtutmi i angažmanu oko održavanja Biblioteke Sjemena, možda ne bismo ni primjetili da smo išak napravili neki mali iskorak kada je u pitanju jačanje našeg ličnog i porodičnog prehrambenog suvereniteta, šta nam je negdje i bio cilj kada smo počeli sa sakupljanjem sjemena. Više o našim počecima, kao i planovima za budućnost možete pročitati u tekstu Nataše Telebak za EuroBlic.

Još malo je vrijeme za sjetvu. Uveliko smo u procesu popisivanja sjemena kako bismo omogućili svima vama koji želite uzgajati stare sorte pristup sjemenima koja ste nam slali i koja smo sami uzgojili prošle godine. Do 15. februara planiramo popisati sva sjemena. Ako ste uspjeli uzgojiti sjeme prošle godine, a niste nam ga još poslali, još nije kasno! Vaše koverte nam možete slati na adresu: Srpskih boraca 48, 78240 Čelinac, na ime Vojin Kopuz. Procjenjujemo da ćemo kada završimo popis imati negdje oko 500 različitih sorti u Biblioteci.

Paralelno sa pakovanjem i popisivanjem sjemena radimo i na pravljenju jednostavnije baze za pregled liste sjemena kao i jednostavnije forme za narudžbu. Ako imate neku ideju kako možemo bolje predstaviti sjemena koja su nam trenutno u ovoj tabeli, pišite nam. Hvala svakako svima koji su nam do sada pisali svoje sugestije.

Do skora,
Vojin i ostatak malog tima Biblioteke Sjemena Čelinac

Više o Biblioteci Sjemena pronađite na FB stranici: Factory of joy

Ostavite komentar

unesite broj *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.