MFS EMAUS-DUJE’ nesebično pomaže izbjeglice u Tuzli

Na improviziranom punktu na željezničkoj stanici u Tuzli volonteri MFS ‘Emaus-Duje’ svakodnevno dijele ručak izbjeglicama koji su uglavnom tu na travi ili betonu našli neko utočište. Teško je gledati to, a ne pomoći ili ne moći pomoći. Jadno je to šta se radi sa ljudskim bićima. Ali ima dobrih ljudi i organizacija koji makar na simboličan način pomažu tim osobama.

U posjeti punktu bili su i predstavnici U.G. ‘Za pomoć osobama sa duševnim poteškoćama-Zajedno smo jači’ sa sjedištem u Gračanici.

Informisali su se na licu mjesta sa situacijom i dobili osnovne podatke koje daju smjernice kako bi se i sa čime moglo pomoći u ovom trenutku. Iako navedeno U.G. ne raspolaže, na žalost trenutno, nikakvim resursima za pomoć ipak će pokušati nešto preduzeti.

Kako saznajemo od volontera na licu mjesta koji su dijelili hranu dobijeni su sljedeći podaci. MFS ‘Emaus-Duje’ svakodnevno i vikendom dovozi hranu iz Centrale koja se nalazi u Doboj Istoku, mjesto Duje, gdje dijele redovno 180 obroka za ručak, zatim daju hitnu prvu pomoć osobama koje se tu nalaze i zatreba im prva pomoć. Takođe svakodnevno se vodi 20 izbjeglica na održavanje lične higijene i kupanje.

Kupanje se obavlja u saradnji sa partnerskom Tuzlanskom organizacijom WAVE koja ima svoje prostorije u Tuzlanskom naselju Irac i tu idu na kupanje.

Od predstavnika WAVE organizacije i njihovog projekta ‘Služenja ljudima’ smo saznali da oni i prema svojim mogućnostima udomljuju izbjeglice. Kada se sa njima razgovaralo rečeno je da trenutno imaju pet porodica udomljenih u njihovim prostorima kao i jedan broj pojedinaca.

Od volontera sa Duja se saznaje šta je sada najpotrebnije izbjeglicama: odjeće (manjih brojeva po mogućnosti SM, pošto su kako saznajemo korisnici većinom sitnije građe), obuće (otprilike od broja 40 do 43), donjeg veša, majica, potkošulja, čarapa, kao i pribora za ličnu higijenu. To je sada najurgentnije, posebno toplija odjeća jer ide zima, a zna se kakve naše zime znaju biti oštre.

A od predstavnika U.G. ‘Zajedno smo jači’ saznajemo da će oni vidjeti i pokušati da organizuju nešto, neku akciju potrebnih stvari i to će da vide sa Gračaničkim lokalnim udruženjima i pojedincima.

Udružimo se i pomozimo, zajedno smo jači.

Nihad Kadić
Neovisni novinar, fotograf, bloger

Ostavite komentar

unesite broj *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.