Malo pozitivnih primjera

U zadnje vrijeme se stalno spominje korupcija, nerad institucija. Puno se krećem i posjećujem razne institucije i nigdje nisam nisam ni trenutak primjetio da bi ovlaštene osobe bilo kakvom sugestijom makar natuknuli da bi nešto tražili, odnosno tražili mito. Ovo govorim za Tuzlanski kanton. Od opštinskih struktura koje funkcionišu besprijekorno, posebno dajući savjete iako nisam tražio. Al izuzetno pomognu te sugestije i savjeti. A isto je i sa kantonalnim intitucijama. Moj zadnji kontakt je bilo sa Ministarstvom za pravosuđe i upravu Tuzlanskog kantona. Tu sam imao proces registracije Udruženja građana. Toliko sam se iznenadio, pozitivno, odnosom uposlenika. Koga kod od osoblja sretneš odmah vas pozdrave, možemo li pomoći, kome trebate, odvedu te gdje trebaš, čak i ministrica. Usluga je na nivou, i stvarno sam bio pozitivno iznenađen.

Posebna je priča kod osobe koja je nadležna za moj predmet.Ne pamtim da me je neko sa takvim respektom tako ljubazno primio.

Moram imenovati tu osobu.

To je pomoćnica Ministrice gospođa ili gospođica,nisam siguran koji joj je status,što se tiče navedenog.

Pomoćnica koju želim istaknuti je Selma Mešić.

Kada dođeš kod dotične u ured, jednostavno se osjećaš kao kod kuće.

Toliko mi je pomogla u nekim stvarima posebno sa pravne strane. Iako sam i sam pravnik nisam nikada radio na statutima i ostalim aktima kao Odluka o osnivanju Udruženja.

Dva puta sam bio kod navedene koja mi je posvetila punu pažnju. Oba puta smo preko sat vremena radili na ispravkama, dopunama i ostalim stvarima koje su vezane za proces osnivanja. Toliko je ljubazna, to je nevjerovatno. Naučila me je dosta stvari koje nisam baš znao.

Jednostavno, bez ikakve žurbe, ljutnje, mi je tako lijepo i stručno sve objasnila da sam prezadovoljan i obogaćen za nova znanja,sugestije i sve što je potrebno za budući rad Udruženja.

Moramo ići za tim da promovišemo pozitivne primjere u kojoj god oblasti, a ne samo kukati. Ko je stvorio korupciju? Po meni građani koji daju mito, nisam jednom vidio kako građani daju mito, kao recimo doktorima, koji mole pacijente da to ne rade. A ovi koji su ušli u korupciju su to postali opet zahvaljujući građanima. Jer kada te naviknu na mito onda ti sama ruka leti, iz navike da ti se nešto dadne.

Ovaj primjer iz Ministarstva pravosuđa i uprave TK, a posebno pomoćnice ministrice Selme Mešić je svjetao primjer koji treba da se objavi i pamti. Kako sam naveo negdje gore da sam često po raznim institucijama i tu nemam nikakvih problema.

Ali ovaj primjer pomoćnice ministrice Selme Mešić je stvarno hvale vrijedan.

I još ovo na kraju bitan je i naš pristup prema osobama kod kojih smo došli za neki svoj slučaj koji treba da se rješava. Pravila uopšteno nalažu da se ponašamo u skladu sa normama koje su propisane kodeksom ponašanja i bontona.

Ne treba nastupati kao da ste vi nadleženi.

Lijepa riječ gvozdena vrata otvaraju.Ima još mnoštvo primjera sličnih ovom navedenom u ovom tekstu, ali o tome drugi put.

Nihad Kadić
Neovisni novinar, fotograf, bloger

Ostavite komentar

unesite broj *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.