Za bacanje opušaka u Bruxellesu kazna od 200 eura

Sljedeće godine u Bruxellesu se planira uvođenje visoke novčane kazne za pušače koji bacaju opuške na tlo

Grad Bruxelles ima novi plan za borbu protiv onečišćenja javnih površina opušcima cigareta kojima je za razgradnju potrebno čak 10 do 15 godina. Kako je izvijestilo nekoliko belgijskih medija, njihovo neodgovorno bacanje na tlo bi uskoro moglo skupo stajati pušače u Bruxellesu u kojem se 2020. godine, umjesto dosadašnjih 50, uvodi novčana kazna u visini od 200 eura.

Opušci cigareta u Bruxellesu čine čak oko 30 % otpada koji na ulicama i trgovima prikupljaju komunalne službe, a osim količine posebno su zabrinjavajuće njihove posljedice na onečišćenje okoliša. Naime, kada kroz odvode i kanalizaciju stignu do rijeka i mora, samo jedan opušak cigarete može onečistiti oko 500 litara vode.

Iako se nova novčana kazna za bacanje opušaka uvodi prvenstveno zbog održavanja čistoće javnih površina, njome se želi utjecati i na podizanje svijesti o štetnosti pušenja za ljudsko zdravlje. Stoga se pokreće kampanja kojom se želi ukazati na ovaj veliki okolišni i zdravstveni problem i to postavljanjem plakata te distribucijom pepeljara koje belgijska startup tvrtka WeCircular izrađuje upravo od opušaka prikupljenih na ulicama Bruxellesa. Također, širom grada planira se postavljanje novih spremnika za otpad s pepeljarama i upozorenjima o štetnosti ove vrste otpada.

Povećanje iznosa novčane kazne još uvijek mora potvrditi gradsko vijeće, no sudeći po primjeru mnogih europskih i svjetskih gradova, velika je vjerojatnost da će ova odluka biti glatko usvojena.

S.F. / Ekovjesnik

Ostavite komentar

unesite broj *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.