Na današnji datum obilježava se Međunarodni dan kornjača !

Utemeljila ga je neprofitna organizacija American Tortoise Rescue (ATM) 1990. godine radi podizanja svijesti o važnosti zaštite ovih divnih bića.

Danas u svijetu postoji oko 260 vrsta kornjača.

U Bosni i Hercegovini žive barske i kopnene kornjače, čančare.

Federalno ministarstvo okoliša i turizma raspolaže podacima o njihovoj rasprostranjenosti na području FBiH i to barske kornjače (Emys orbicularis) koja je prisutna na lokalitetima: Busovača, Bihać, Tuzla, Jajce, okolina Plivskog jezera, Busovača, Ilijaš, Mostar, Hutovo blato i Svitava.

Također navedena vrsta je poznata na zaštićenim područjima Federacije BiH u okviru Nacionalnog parka “Una” i Parka prirode “Hutovo blato”.

Kopnena kornjača (Testudo hercegovinensis) naseljava cjelokupno mediteransko i submediteransko područje Federacije Bosne i Hercegovine te uzak pojas u kontinentu preko planine Bjelašnice do Sarajeva, kao i parkove prirode Hutovo blato i Blidinje.

U cijelom svijetu, kornjače su ugrožene zbog promjena koje nastaju u njihovim prirodnim staništima.

Prema Povelji Ujedinjenih naroda o zaštiti životinja svaka životinja koja pripada divljoj vrsti ima pravo živjeti na slobodi u svojem prirodnom okolišu, na kopnu, u zraku, u vodi i ima pravo razmnožavati se. Svaka životinja koja pripada vrsti što živi u čovjekovu okolišu ima pravo živjeti i razvijati se u ritmu i uvjetima života koji su svojstveni toj vrsti. Svaka izmjena tog ritma i tih uvjeta, koju bi nametnuo čovjek iz razloga dobiti, protivna je ovom pravu.

ATM je od 1990. udomio oko 3,000 spasenih i izliječenih kornjača. Cilj im je i edukacija i poštivanje najstarijih stvorenja na svijetu, koja su se pojavila prije 200 miliona godina.

(Eko-škole BiH)

Ostavite komentar

unesite broj *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.