UŽ ” Mozaik” V.Čajno rade na jačanju djece, porodice i zajednice na iskorjenjivanju siromaštva

UŽ “Mozaik” V.Čajno povodom 17.oktobra, Internacionalnog dana borbe protiv siromaštva djece u Svijetu u suradnji sa End Child Poverty / GNRC Arigatou International,  sedmu godinu zaredom   je organizovalo niz aktivnosti  u periodu od 01. 10. – 19.10. 2019. U suradnji sa osnovnim školama sa područja Grada Visoko realizovan je  Konkurs za likovne i literarane radove  za učenike osnovnih škola od 6. do  9. razreda i izradu fotografija na temu :”Moj doprinos rješavanju siromaštva”, gdje se prijavilo 80 učenika. Najbolji radovi su nagrađeni.

Sa vjerskim liderima , predstavnicama Udruženja žena ” Mozaik” V.Čajno  i predstavnicima škola 15.10.2019. organizovane  su  posjete   za 18 porodica , a 17. 10. 2019. organizovan je  okrugli sto  na temu : “Radimo zajedno na jačanju djece, porodice i zajednice na iskorjenjivanju siromaštva” koji je  održan   u holu Osnovne škole “Musa Ćazim Ćatić” V.Čajno 17.10.2019.god.u organizaciji UŽ “Mozaik” V.Čajno. 

Panelisti su bili: Fra Josip Ikić, Protojerej Miljan Rađenović, Prof.Midhat ef.Čakalović i Prof.Ismeta Salihspahić. Kroz izlaganja su panelisti prezentirali Svete tekstove i poruke o obaveznosti i važnosti jačanja empatije prema onima koji su u stanju potrebe i važnosti djelovanja kroz lični /vlastiti doprinos pružajući pomoć drugome. Također su spomenuli i važnost umjerenosti  kao modela življenja.

Obzirom da su učenici osnovnih škola sa područja Grada Visoko učestvovali na konkursu likovnih ,literarnih radova i fotografija na temu:”Moj doprinos smanjenju siromaštva” ovo je bila prilika i da se proglase najuspješniji radovi. Iz kategorije literarnih radova najuspješniji su bili:

  • Prnjavorac Emin,VII3 ,O.Š “Safet beg Bašagić” Visoko,
  • Suša Amna 8.e, O.Š “Mula Mustafa Bašeskija” D.Moštre,
  • Selimović Sumeja 9.b, O.Š “Musa Ćazim Ćatić” V.Čajno

A u kategorija likovni radovi:

  • Lemeš Ajša 7.a, O.Š. “Musa Ćazim Ćatić” V.Čajno
  • Dedić Lamija VIII1,O.Š “Alija Nametak ” Buci,
  • Kubat Lejla  8.a, O.Š ” Mehmedalija Mak Dizdar”  Dobrinje,
  • Fazlić Farah VII2, O.Š “Kulin Ban”Visoko,

Iz kategorije fotografija najuspješnije su bile:

  • Zimić Sedina 7.a,O.Š “Musa Ćaazim Ćatić” V.Čajno 
  • Fazlić Anesa 7.a, O.Š “Musa Ćazim Ćatić” V.Čajno

Učenici koji su pročitali   svoje nagrađene literarne radove  dali  su svoj doprinos atmosferi na okruglom stolu. Dodatno su  potakli prisutne na razmišljanje o konkretnim aktivnostima na smanjenju siromaštva. Ovim putem UŽ “Mozaik” V.Čajno se zahvaljuju pedagozima, predmetnim nastavnicima bosanskog jezika i književnosti   i likovme kulture na pomoći pri realizaciji aktivnosti sa učenicima u školama.

Također se zahvaljujemu vjerskim službenicima na pomoći koju su nam pružili pri realizaciji okruglog stola i posjete porodicama. Finansijska podrška ovim aktivnostima je bila od strane End Child Poverty Arigatou International, i General Network Religions for Children ( GNRC ) Arigatou International .


Ostavite komentar

unesite broj *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.