Međureligijski i interkulturalni projekt ”Znanjem do razumijevanja”

Srednja škola ”Maarif Koledž”, JU Treća gimnazija sa profesoricama Selvirom Mašnić i Sežidom Hadžić i partnerskom školom KŠC ”Sveti Josip” sa profesorom Ivanom Pejićem od septembra do decembra 2019. godine pod okriljem Etos inicijative i TPO fondacije iz Sarajeva zajedničkim aktivnostima su realizirale niz aktivnosti kroz koje učenici imali upoznati teorijski, ali i praktični okvir o konceptima etike, tolerancije, otvorenosti, solidarnosti, empatije, interkulturalizma.

Učenici su imali teorijski se upoznati sa idejom Etos inicijativom, zajedničkim poveznicama abrahamski religija. Svaki od predavača je naglasio suživot kao odrednici bh.društva te da se ideja interkulturalizma uči i njeguje.

Učenici su radili u mješovitim timovima i svi su imali priliku predstaviti svoj rad na zadate temu tokom trajanja svakog od modula. Nakon interaktivnog dijela održana je plenarna sesija i pokušalo se odgovoriti na sljedeća pitanja: Što je zajedničko monoteističkim religijama? Trebamo li se u BiH još više međusobno uvažavati? Kome je danas potreban dijalog? Razgovaralo se o rečenici: Iskrena i istinska vjera u Boga ujedinjuje, a ne razdvaja ljude! Osobno pitanje: Kakav je moj odnos prema drugima koji se razlikuju od mene po vjeri i naciji.

Zajedno sa svojim profesorom / profesoricama Selvirom Mašnić, Sedžidom Hadžić i Ivanom Perićem u okviru interkulturalnog projekta realzirali obilazak sakralnih objekata u užoj jezgri grada Sarajeva.

Kao dio projekta pod nazivom “Znanjem do razumijevanja” uz saradnju sa TPO fondacijom i Etos incijatovom posjetom objektima koja su mjesta molitve za abrahamske religije su empirijski mogli upoznati kulturne,historijske, religijske i estske vrijednosti objekata koje su posjetili. Obilazak je pratila TV ekipa Radia Slobodne Europe i prilog objavljen u serijalu pod nazivom “Ne u moje ime”.

Održana je likovna radionica u okviru interkuluturalnog i međureligijskog projekta “Znanjem do razumijevanja”. Učenici/ce Gimnazije “Maarif Koledž”, Treće gimnazije, KŠC “Sveti Josip” i Srednje škole primijenjenih umjetnosti Sarajevo uzeli su aktivnu ulogu u radionici s ciljem poticanja učenika da kroz stvaralački proces i promišljanje o temi interkulturalnosti kao komparativnoj prednosti oblikuju likovne radove koristeći različite tehnike. Na ovaj način učenici univerzalnim jezikom umjetnosti su ukazali na značaj respektabilnog interkulturalnog dijaloga i temeljnih ljudskih vrijednosti kao što su: empatija, etičnost, solidarnost i tolerancija.Kroz ovaj kretivni čin učenici/ce poslali su poruke mira, radosti, ljepotu življenja u glavnom gradu BiH. Jedan od modula ovog Projekta bio je posvećen interkulturalnim kompetencijama i vještinama.

U amfiteatru Treće gimnazije organizirana je promocija projekta i izložba radova „Znanjem do razumijevanja“ koji se realizirao u okviru Etos inicijative, te se danas potvrdilo da je ljudski resurs neprocjenjiv u kreiranju boljih obrazovnih praksi. Svim učesnicima dodjeljene su zahvalnice.

Ostavite komentar

unesite broj *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.