Mješovita srednja škola iz Bihaća učestvovala u projektu „Zajedno možemo više“ kojeg realizira Udruženje „Lan“ iz Bihaća

Mješovita srednja škola iz Bihaća zajedno sa Mješovitom srednjom školom iz Bosanskog Petrovca sudjeluje u projektu „Zajedno možemo više“ koji realizira Udruženje „Lan“ iz Bihaća. Projekt „Zajedno možemo više“ realizira se u okviru projekta „Aktivizam civilnog sektora za pomirenje u regionu bivše Jugoslavije  – podrška REKOM-u“.

Opći cilj projekta je doprinijeti boljem razumijevanju različitosti među ljudima, njihovom prihvatanju i uvažavanju. Specifični cilj je promoviranje interkultularizma u školskom okruženju i lokalnoj zajednici, kroz niz različitih aktivnosti koje realiziraju učenice/učenici i nastavnice/nastavnici škola uključenih u projekt.

Učenice/učenici iz Mješovite srednje škole iz Bosanskog Petrovca prošle sedmice posjetili su učenice/učenike Mješovite srednje škole iz Bihaća i tom prilikom zajedno su učestvovali na radionicama koje su za njih pripremile profesorica Demokratije i ljudskih prava Tamara Malkoč i profesorica Engleskog jezika Elvisa Šumar.

Nakon međusobnog upoznavanja, realizirane su zanimljive radionice. Prva radionice bila je na temu ljudskih prava, gdje su učenice/učenici pogledali kratki film o ljudskim pravima i nakon diskusije realizirali radionicu Naša prava, naše slobode – zauvijek.

Druga tema bila je upoznavanje učenica/učenika sa pojmom društvene pravde, a zatim je uslijedila jedna vrlo zanimljiva radionica, koja je uz ozbiljan rad učenice/učenike nasmijala i dobro zabavila.

Nakon uspješno realiziranih radionica, trenerice su učenice/učenike upoznali sa temom „Mobilnist u svrhu učenja“ gdje su im prenijeli mnoge zanimljive i korisne informacije. Učenicama/učenicima su posebno bile zanimljive informacije o Yes programu, eTwinningu i Erasmus + programu.

Kroz diskusije učenice/učenici su došli do zaključka da su ljudska prava urođena prava svih ljudi, da su univerzalna, da pripadaju svakom ljudskom biću bez diskriminacije po bilo kojem osnovu te da su nedjeljiva i neotuđiva. Također su naglasili da se društveni razvoj mora temeljiti na pravdi, solidarnosti i jednakosti među svim zemljama i unutar svake od njih, a da društvena pravda, jednakost i pravičnost čine temeljne vrijednosti svakog društvenog života te da se društvena pravda zasniva na principima poštenja, jednakosti, poštivanja različitosti, pristupu društvene zaštite kao i primjene ljudskih prava u svim područjima života.

Nakon radionica upriličena je i posjeta JU Kulturni centar Bihać, gdje su učenice/učenici imali priliku pogledati izložbu Romi na marginama, te na taj način spojiti danas naučeno sa viđenjem stvarnih problema jedne od marginaliziranih grupa koje žive sa nama.

Danas je uslijedila uzvratna posjeta učenica/učenika Mješovite srednje škole iz Bihaća učenicama/učenicima Mješovite srednje škole iz Bosanskog Petrovca. Učenice/učenici iz Bihaća posjetili su Mješovitu srednju školu iz Bosanskog Petrovca i nakon kratkog druženja u školi upoznali se sa ljepotama i historijatom Bosanskog Petrovca.

Učenici ove dvije škole posjetili su “Spomen – muzej Jovan Bijelić“ koji je proglašen za nacionalni spomenik, JU „Spomen – biblioteka Skender Kulenović“ i Spomen sobu Ahmeta Hromadžića koja se nalazi u Osnovnoj školi Bosanski Petrovac.

Posjetili su i Općinu Bosanski Petrovac u kojoj im je dobrodošlicu poželio načelnik općine Dejan Prošić. Tom prilikom se fotografirao sa učenicama/učenicima i  predstavio im sliku Put svile akademskog slikara Mirsada Berbera.

Po završetku razgledanja grada, učenice/učenici su se opustili uz zajedničko druženje i osvježenje.

Ostavite komentar

unesite broj *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.