Da vam ja kažem

VELIKA KLADUŠA – Mi, djeca iz JU OŠ  „25. novembar“ u Velikoj Kladuši smo već drugu školsku godinu u opsadi. Da, dobro ste pročitali! Naša škola je u opsadi. Oko nje sumnja, opasnost i  strašni prizori. Policijske racije su još i dobrodošla stvar – pa onda možete misliti kako nam je, nama učenicima koji svaki dan moramo doći u školu i iz nje sigurno doći kući. A kako? Smeće i narkomanske igle gledamo umjesto cvijeća. Odrasle strane osobe zvižde za nama, spavaju ispod naših prozora, bacaju noževe u naše kontejnere, iskaču iz kontenjera, uriniraju i vrše nuždu u našem dvorištu, oralno zadovoljavaju jedan drugog ispod školskog prozora, provaljuju u školske prostorije, zauzimaju ulicu i prilaz školi ležeći po trotorarima i ulicama. Je li to normalno? Je li to prema Konvenciji o pravima djeteta?

Sigurno da nije! A da se uvjerimo da su toga svjesni i država i svi akteri odgovorni za ovu situaciju, digli smo svoj glas i tek ćemo da ga dižemo! Ne samo za prvi (1) član Konvencije, nego za svaki! Da, čuli ste i to dobro – za svaki! Jer svi se članovi krše i obijaju preko naših leđa. Zato smo uradili niz aktivnosti od kojih smo neke završili a neke ćemo ovih dana završiti.

Uradili smo video zapis u kojem učenica Mia Ribić recituje stihove o pravima djeteta i o kršenju prava djetata a u pozadini na projektnom platnu su se prikazivali svi uspjesi učenice i učenika ove škole koji nisu svakidašnji, unikatni su i posebni! Video zapis je uvertira u dva velika događaja koja organizujemo u povodu Međunarodnog dana dječijih prava:

  • Otvoreni stol i panel diskusija u Vijećnici općine Velika Kladuša pod nazivom „Djeca u raljama nesigurnosti“, dana 18.11.2019., s početkom u 11:oo sati. Na Panel diskusiju ćemo pozvati i Vas i nadam se da ćete  i Vi doći. Na ovaj događaj pozvani su svi akteri uključeni u ovu problematiku, lokalna zajednica, Ministarstvo unutrašnjih poslova, Ministarstvo obrazovanja, Služba za strance, Međunarodne organizacije IOM, Save the children, Unicef, predstavnici medija itd,  te i Vas molimo da se odazovete ovom pozivu i prisustvujete događaju kako biste i Vi bili svjedoci na koji način dolazimo do konkretnih rješenja nastalih trenutnom situacijom nastalom valom migranstke krize koja je najviše ugrozila učenike naše škole. Nećemo dozvoliti da mi, djeca trpimo zbog nečije nesposobnosti i nemara – jer mi zaslužujemo sigurnu sadašnjost, lijepe školske i životne trenutke i blistavu budućnost!

Na samoj panel diskusiji će se djeca pozivati na prava djeteta zagarantovana Konvencijom o pravima djeteta, imaćemo podršku Muzičke osnovne škole koja će vokalno i instrumentalno podržati događaj tematsko povezanim pjesmama, imaćemo recitale vezane za prava i krsenja prava djeteta, već napomenuti film, parole sa natpisima a pored toga će biti organizovana interaktivna panel diskusija na relaciji učenici i svi gosti koji se odazovu pozivu. Biće napravljen i zapisnik koji će biti poslan i u medije te Komitet za prava djeteta a taj dan ćemo potpisati i dogovor „Nas i Vas“ koji ćemo obostrano potpisati.

  • Aktivnosti u dvorištu škole „Imam pravo na igru, sreću i siguran život, podrška sigurnosti učenicima JU OŠ „ 25. novembar““, dana 20.11.2019.  s početkom u 10:00 sati u dvorištu JU OŠ „ 25. novembar“ u Velikoj Kladuši. U ovu aktivnost će biti uključeni svih 10 škola sa područija općine Velika Kladuša, njihovi nastavnici, svi učenici naše škole i svi roditelji naše škole, koji će doći kao podrška ovoj kampanji sa različitim natpisima i parolama.

Svi roditelji će „zagrliti školu“ držanjem za ruke, odnosno tako držeći se za ruke stvoriće živi zid kao simbol sigurnosti dok će učenici u dvorištu imati različite plesne, društvene, sportske i zabavne aktivnosti… bar taj jedan dan, na Dan dječijih prava, dok ih roditelji svojim tijelima štite i osigravaju im pravo na igru i sigurnost. Sve ovo biće snimljeno sa dronovima i poslano na sve lokalne, kantonalne, državne i inostrane medije.

Želimo čvrste riječi i još čvršća djela kako bi naša sigurnost bila vraćena u okrilje škole i grada! Zaslužujemo sigurnu sadašnjost, lijepe školske i životne trenutke i blistavu budućnost! Želimo  vašu  podršku, jer ne  želimo ništa posebno osim svega što se svakom djetetu u svakom drugom gradu podrazumijeva tj. nešto najosnovnije što bi  svako djete poželjelo!

Na Dan dječjih prava Vama poštovani posjetioci, dobrodošli na Javnu diskusiju povodom Dana dječijih prava, a Vaše domaćice biti će: Mia Ribić, IXb (djevojčica,  14 godina), Hana Pajazetović, IXb (djevojčica, 14 godina), Hana Halilagić, VIIa (djevojčica, 12 godina) i Asja Zahić, VIIIb (djevojčica, 13 godina).

Pripremio: Esad ŠABANAGIĆ za reprezent.ba

Ostavite komentar

unesite broj *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.