U zonama sukoba u 2018. godini rođeno 29 miliiona beba

Više od 29 miliona beba rođeno je u zonama sukoba u 2018. godini, saopćio je UNICEF u petak. 

Na globalnom planu, najmanje svako peto dijete živi u krajnje opasnom i stresnom okruženju, u zemljama kao što su  Afganistan, Somalija, Južni Sudan, Sirija i Jemen, navodi organizacija za djecu.

– Milionima porodica nedostaje pristup hrani, pitkoj vodi, saniotarijama, i sigurno i zdravo okruženje kako bi se razvijale i zaštitile – navodi u saopćenju z javnost izvršna čelnica  UNICEF-a Henrietta Fore.

– Pored činjenice što žive u trenutnoj prijetnji od očigledne opasnosti, dugotrajne posljedice na početku njihovih života potencijalno su katastrofalne – navodi Fore.

Dugo izlaganje ponavljanim traumatičnim iskustvima može uticati na učenje i ponašanje djece i njihovo fizičko i mentalno zdravlje.

Službenik UNIICEF-a u Jemenu izjavio je da su djeca “tako pothranjena i traumatizirana da se emotivno distanciraju od svijeta i ljudi oko njih, čineći nemogućim njihovu interakciju s porodicom”.

Organizacija je saopćila da roditelji u zonama sukoba “očajnički trebaju veću pomoć da se nose s razaranjima s kojima se suočavaju”, prenosi dpa.

(FENA / Impuls)

Ostavite komentar

unesite broj *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.