Novozelanđani predali više od 10.000 komada oružja

Novozelanđani su predali više od 10.000 komada oružja i dijelova oružja u prvoj sedmici akcije otkupljivanja pokrenutoj zbog najveće masovne pucnjave u zemlji, objavili su u nedjelju policijski dužnosnici.

Prihvaćenom reformom o oružju u aprilu zabranjeno je posjedovanje poluautomatskog vatrenog oružja, dijelova koji pretvaraju oružja u poluautomatske puške, skladišta oružja prekomjernih kapaciteta i neke sačmarice, prenosi Hina.

Vlasnici oružja imaju rok za predaju oružja vlastima do 20. decembra, a vlada će im iz posebne budžetske stavke od više od 140 miliona dolara kompenzirati 95 posto originalne cijene kupljenog oružja.

Akcija otkupljivanja uslijedila je četiri mjeseca nakon što je napadač s poluautomatskim puškama napao muslimane koji su bili u džamijama na molitvama petkom u Christchurchu u na jugu Novog Zelanda i ubio 51 osobu.

Više od 2.000 ljudi predalo je 3.275 vatrenih oružja i 7.828 dijelova oružja, a zauzvrat su im vlasti isplatile nešto više od četiri miliona dolara od početka akcije u subotu, rekao je u nedjelju policijski glasnogovornik u telefonskom razgovoru za Reuters.

Policija je zadovoljna odazivom u nedjelju, 684 osobe predale su više od hiljadu pištolja i više od 3.000 dijelova oružja širom zemlje.

Predaja oružja

Policijski dužnosnik Karyn Malthus rekao je da su stotine komada vatrenog oružja predane u Aucklandu.

“Povratne informacije vlasnika oružja na događaju bile su vrlo pozitivne”, naveo je u saopćenju.

Mediji su u srijedu objavili da su stanovnici Christchurcha zabrinuti zbog predloženog otvaranja velike trgovine oružja u gradu.

Brenton Tarrant optužen za ubojstva 15. marta, kupio je četiri komada oružja i municije u online trgovini oružjem između decembra 2017. i marta 2018., rekao je u martu David Tipple koji mu je prodao oružje.

Tarrant je rekao da se ne smatra krivim za 92 optužbe za napade, uključujući prvu optužbu za terorizam na Novom Zelandu.

S populacijom tek nešto manjom od pet miliona ljudi, a s ukupno 1,5 miliona komada oružja, Novi Zeland je 17. u svijetu po broju vlasnika oružja, pokazalo je istraživanje koje proveo Small Arms Survey.

(Agencije / AbrašMEDIA)

Ostavite komentar

unesite broj *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.