RSE Hashtag: Na izborima glasali i egipatski faraoni

Građani BiH, na sebi svojstven način, komentirali su izbore. Umrla lica na biračkim spiskovima privukla su mnogo pažnje, komentara i fotomontaža.

Izbori u BiH aktuelizirali su stare probleme, a jedan od njih su i imena davno umrlih građana na biračkim spiskovima. Fadil Ćerimagić tako je otišao ga glasa, a na spisku je našao ime svoje majke, koja je umrla prije 11 godina. Ukazao je na to na pres konferenciji Centralne izborne komisije, nakon čega je izbačen iz zgrade.

“Moja majka je mrtva 11 godina. I ja sam to prijavio , međutim oni su meni rekli da ja idem hodam, šta ja imam to raditi, imam umrli list, prijavio sam sve”, istakao je Ćerimagić.

Onda su se počeli javljati i drugi sa istim problemom. Edin piše: “Dvanest i po godina otkako je moja majka umrla, ali opet je na spisku za glasanje.” Edin Maglić takođe piše: “Otac mi je umro 2003. godine, a i danas na izborima je na glasačkom spisku. Ja urgiram da se skine sa spiska svake izbore i sad sam prijavio.” Prijavio je i Fail Ćerimagić, a članovi CIK-a su mu odgovorili da se “to može desiti u ovom periodu, kada smo pravili spiskove.” A Fadil pita šta su radili 11 godina?

Sead u Facebook postu piše da bi izbore “trebalo poništiti i uvesti elektronsko glasanje.” A to je ono na što dugo apeluju nevladine organizacije upozoravajući kako ovako postoji mogućnost da i umrli glasaju. Nermina piše “kako se ne prevare pa koju godinu penzije ne šalju umrlima”, a Alem dodaje “da su mi rahmetli dedo i nena bili članovi ‘prave’ stranke danas bi bili živi.” Demir kaže da je u Stocu odlična izlaznost. “Sve glasa… i živo i mrtvo!” Jedan Instagram post glasi: “Mrtvi se vraćaju samo dva puta, na Sudnjem danu i na izborima u BiH.” Društvenim mrežama kruži i crtež osobe koja ustaje iz groba i govori: “Ustaj Safete, idemo da glasamo.” Kao i slika kostura uz koju piše ja ću glasati, uz poziv da se izađe na glasanje. A tu je i montaža lične karte na ime egipatskog faraona Ramzesa II. Adis na sve nepravilnosti piše: “Angela, puštaj te vize ako za Boga znaš.”

Adis Nadarević je naveče, nakon što su stranke objavile svoje rezultate aludirao na sporost rada CIK-a i Tweetao: “Ima li novosti iz CIK-a, zna li se kakva je bila izlaznost do 3 sata?” Uz sliku čovjeka koji broji na računaljci piše: “U međuvemenu, u CIK-u.” Srđan Puhalo takođe Tweeta: “Odete u CIK i vidite kako su izgledali dinosaurusi!”  Kenan Ćerimagić dodaje: “Turska prebroji 80 miliona za 2 sata. Mogli su tražiti donaciju softvera.” Edo Kanlić izborni dan opisuje ovako: “U Goraždu osim tuča i svađa na biračkim mjestima, a zabilježen i takozvani bugarski voz. Ljudi ulaze sa četiri, izlaze sa pet ili šest listića, neki i ne shvaćajući šta se od njih tražilo, pa nama ostavljaju sve listiće. Nepravilnosti se redaju jedna za drugom.”

Kako Vi ocjenjujete izbore u BiH? AFERIM CIK

Pogledajte video:

(Interview.ba)

Ostavite komentar

unesite broj *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.