Javno pismo podrške Aliju Lafciogluu i drugima čiju deportaciju iz naše zemlje traži turski predsjednik Erdogan

Naš je stav da je vlast BiH dužna da poštuje prava i slobode profesora Lafcioglua i ostalih čije izručenje traže vlasti Turske te zahtijevamo od naših pravosudnih institucija da ne posustaju pod stranim pritiscima

Tokom sastanka sa članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine, turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan zatražio je da bosanskohercegovačke vlasti izruče sve turske državljane koje njegove vlasti traže zbog optužbi da su povezani sa pokretom “Feto”, čiji je osnivač Fetullah Gulen, objavljuje BHT. Tokom prošlog mjeseca iz Turske je našim vlastima dostavljen spisak turskih državljana čiju deportaciju ta zemlja zahtijeva, a koji žive u Bosni i Hercegovini s dozvolom stalnog boravka.

Među 10 osoba čiju deportaciju iz Bosne i Hercegovine zahtijeva Turska, nalazi se 8 profesora, a jedan od njih je i Ali Lafcioglu.

Profesor Lafcioglu je protekle dvije decenije proveo radeći kao nastavnik matematike, a njegovi brojni učenici su predstavljali Bosnu i Hercegovinu na svjetskim olimpijadama znanja i donijenili u našu zemlju veliki broj medalja. Danas oni rade širom svijeta u vrhunskim naučnim ustanovama i firmama. Njegov rad u kampovima znanja i njegovo zalaganje za rad sa nadarenom djecom je ostavilo značajne tragove u bosanskohercegovačkoj omladini i dalo mladim ljudima izvanredne alate da Bosnu i Hercegovinu predstavljaju na svjetskoj sceni.

Naš je stav da je vlast BiH dužna da poštuje prava i slobode profesora Lafcioglua i ostalih čije izručenje traže vlasti Turske te zahtijevamo od naših pravosudnih institucija da ne posustaju pod stranim pritiscima i da se drže zakona svoje države i osiguraju ovim ljudima osnovnu bezbjednost.

Gradsko vijeće grada Sarajeva na inzistiranje tadašnjeg gradonačelnika Ive Komšića je već ranije posustajalo, dodjeljivanjem pa oduzimanjem Plakete Grada Sarajeva profesoru Lafciogluu. Osim toga, Federalno ministarstvo uskraćivalo je njegovim bivšim učenicima priznanja samo zato što su pohađali Bosna Sema institucije.

Sad je došlo na red da se Ali zajedno s još devet ljudi deportira u Tursku, gdje su stotine kulturnih i intelektualnih radnika i novinara već u zatvorima. Dvojica članova Predsjedništva (Milorad Dodik i Šefik Džaferović) pokazali su visoku razinu razumijevanja prema Erdoganovim željama, ispunjavanjem kojih bi se Bosna i Hercegovina dovela u situaciju da bude tužena i da eventulno izgubi na Evropskom sudu za ljudska prava u Strasbourgu, dok treći član (Željko Komšić) – nije imao komentara.

Nadamo se da se uspostavljeni model popuštanja pod pritiskom ipak neće prenijeti na najviši nivo institucija BiH i da će ova država zaštiti pomenute osobe i tako pokazati da se radi o suverenoj državi koja prema međunarodnoj pravnoj regulativi ima obvezu da štiti ljudska prava i slobode.

Adisa Bolić, osvajačica dviju medalja na Internacionalnoj matematičkoj olimpijadi
Admir Beširević, Prirodno-matematički fakultet Univerziteta u Sarajevu
Adnan Fehratbegović, mr., dipl. ing. el.
Adnan Kreho, predstavnik BiH na Međunarodnoj matematičkoj olimpijadi 2014. u Cape Townu
Amer Tikveša, književnik
Arslan Arnautović, student međunarodnih odnosa i europskih studija
Belma Alispahić, master student na Uppsala Univerzitetu
Džurejdž Crnkić, nastavnik u International Primary School Sarajevo
Edis Hodžić, poduzetnik iz IstanbulaEna Kukić, arhitektica
Enver Kazaz, Filozofski fakultet Univerziteta u Sarajevu
Esma Bajraktarević – Rožman, dipl. bibliotekar
Franjo Šarčević, Prirodno-matematički fakultet Univerziteta u Sarajevu
Harun Šiljak, Trinity College, Dublin
Imer Muhović, Institut de Ciències del Mar, Barcelona
Ivan Šarčević, profesor na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu
Jasmin Hasanović, Fakultet političkih nauka Univerziteta u Sarajevu
Lejla Čamdžić, profesionalni istraživač za organizovani kriminal i korupciju, OSF Berlin/New York
Nedim Klipo, arhitekt
Neven Šimić, urednik Digitalne demokracije
Nino Berbić, Centar za fotografiju Sarajevo
Salem Malikić, Simon Fraser University, Vancouver, Canada
Tarik Haverić, politolog i filozofski pisac
Zoran Ljubičić, dipl. politolog i prof. DiLJP

Pozivamo univerzitetske i druge javne i kulturne radnike da svojim potpisom daju podršku, a političare da pokažu minimum poštovanja prema svojoj zemlji. Možete se javiti putem jedne od sljedećih mejl adresa: prometej.ba@gmail.comimer91@gmail.com

(Prometej)

Ostavite komentar

unesite broj *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.