Heroina: Riki Levi

Riki Levi je bila prva profesionalna balerina u BiH i primabalerina Narodnog pozorišta u Beogradu, a rođena je na današnji dan 1907. godine u Sarajevu!

Bila je najmlađa od pet sestara Levi i sestra jevrejske književnice i prevoditeljice Laure Papo Bohorete. Plesala je od najranijih godina života, a već 1920. godine počinje nastupati na priredbama i proslavama jevrejskog kulturnog društva Benevolencija. Zbog izuzetnog talenta, uskoro postaje dijelom baletnog ansambla Narodnog pozorišta u Beogradu, gdje 1927. godine postaje solo balerina. Nažalost, na vrhuncu slave, 1935. godine, doživljava nesreću zbog koje je bila prisiljena prijevremeno prekinuti baletsku karijeru. Zbog svoje predanosti baletu, i istrajnosti da se njime bavi u vrijeme kada je to bilo neočekivano, hrabro, pa čak i nepoželjno, Riki Levi postala je ikona baleta, te uzor i inspiracija.
Više o njenom životu saznajte iz knjige #ŽeneBiH, a pogledajte i kako je nastala njena ilustracija za knjigu, čija je autorica Sanela Husic- Musabasic!

Poster A3/B2: http://bit.ly/2yXkIby

Riki Levi je bila prva profesionalna balerina u BiH i primabalerina Narodnog pozorišta u Beogradu, a rođena je na današnji dan 1907. godine u Sarajevu! Bila je najmlađa od pet sestara Levi i sestra jevrejske književnice i prevoditeljice Laure Papo Bohorete. Plesala je od najranijih godina života, a već 1920. godine počinje nastupati na priredbama i proslavama jevrejskog kulturnog društva Benevolencija. Zbog izuzetnog talenta, uskoro postaje dijelom baletnog ansambla Narodnog pozorišta u Beogradu, gdje 1927. godine postaje solo balerina. Nažalost, na vrhuncu slave, 1935. godine, doživljava nesreću zbog koje je bila prisiljena prijevremeno prekinuti baletsku karijeru. Zbog svoje predanosti baletu, i istrajnosti da se njime bavi u vrijeme kada je to bilo neočekivano, hrabro, pa čak i nepoželjno, Riki Levi postala je ikona baleta, te uzor i inspiracija.Više o njenom životu saznajte iz knjige #ŽeneBiH, a pogledajte i kako je nastala njena ilustracija za knjigu, čija je autorica Sanela Husic- Musabasic!Poster A3/B2: http://bit.ly/2yXkIby

Gepostet von Žene BiH am Montag, 12. August 2019

Ostavite komentar

unesite broj *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.