Ekonomski fakultet UNSA: Efekti pandemije na poduzetnike u svijetu i BiH

Član Projektnog tima u ime Bosne i Hercegovine bio je prof. dr. Adnan Efendić, Ekonomski fakultet Univerziteta u Sarajevu.

Globalna studija o efektima pandemije COVID-19, kojom je rukovodio prestižni Kraljevski univerzitet u Londonu (Kings College London), dokumentirala je negativne efekte pandemije na poduzetnike i biznise diljem svijeta, uključujući Bosnu i Hercegovinu.

Studija također identificira i znakove optimizma i rezistentnosti kod onih koji vode mala i srednja poduzeća. Istraživanje je pokrilo preko 5.000 poduzetnika iz 23 zemlje čiji uzorak čini 75% ukupne svjetske proizvodnje i preko 50% svjetskog stanovništva.

Mnogi poduzetnici smatraju da su im poslovi bili ugroženi tokom prethodne godine, primarno zbog manjka resursa kojima su raspolagali u odnosu na veće kompanije.

Iako su poduzetnici poznati po svojoj agilnosti u različitim izazovnim situacijama, velike prepreke s kojima su se suočili uključuju primjere od zakašnjelih naplata do nemogućnosti pristupa vladinim potporama.

Novi izazovi su kombinirani sa brigom za zdravlje i rastućom nesigurnosti, ograničenim društvenim interakcijama i slabljenjem mentalnog zdravlja.

Nalazi o tome kako su mali i srednji biznisi bili pogođeni pandemijom, između ostalog, uključuju:

  • zabrinjavajućih 61% poduzetnika u globalnom uzorku prijavljuje ugroženost svojih kompanija zbog velikog pada u obimu poslovanja, dok je otpuštanje radnika zabilježeno u 28% malih i srednjih poduzeća. Premda je više poduzetnika u BiH iskazalo ozbiljnu ugroženost poslovanja od globalnog prosjeka (njih oko 70%), interesantno je primijetiti da je oko 22% izvijestilo otpuštanje radnika, što bosanskohercegovačka mala i srednja poduzeća svrstava u kategoriju onih koji su otpuštali radnike manje od globalnog prosjeka;
  • dok je preko 40% poduzetnika povećalo poslovne aktivnosti radeći od kuće ili drugih lokacija, Bosna i Hercegovina je po ovom kriteriju zabilježila najmanje promjene. Prema rezultatima istraživanja, oko 80% bosanskohercegovačkih poduzeća nastavilo je raditi na postojećim lokacijama i približno isti procent ne nudi svoje proizvode u online opciji;
    poduzetnici su poznati kao jako pronicljivi ljudi, što je bio slučaj i tokom pandemije: skoro 70% poduzetnika prilagodilo je svoje poslovne planove pandemiji, što je procent zabilježen i kod
  • bosanskohercegovačkih poslodavaca. Također, oko 40% kompanija uspjelo je pronaći nove poslovne mogućnosti u uvjetima pandemije, a to primarno uključuje aktivnosti vezane za digitalizaciju, zdravlje, promjene sa lokalnog na globalni fokus, održivost i novi poslovni modeli. Bosna i Hercegovina spada u zemlje sa slabijim rezultatima gdje je oko jedne trećine malih i srednjih poduzeća uspjelo realizirati nove poslovne ideje u izmijenjenim, pandemijskim okolnostima.

studomat.ba

Ostavite komentar

unesite broj *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.