Breaking Free: Karavan zaboravljenih u BKC-u

KARAVAN ZABORAVLJENIH se nastavlja. Izložba Udruženja „Zaboravljena djeca rata“ BREAKING FREE će biti postavljena u Bosanskom kulturnom centru (BKC) u Sarajevu od 26.08.2019. do 12.09.2019.

Otvaranje izložbe i okrugli stol predviđeno je za ponedjeljak (26.08.2019.) u 18:00h. Početak okruglog stola je u 19:00h, nakon što pogledate izložbu i saberete utiske!

Izložba je rađena u saradnji da sirijsko-francuskim umjetnikom Sakher Almonem i ima za cilj prikazati različite prepreke koje su stigma i diskriminacija postavljale na životni put žena preživjelih ratna silovanja i djece koja su rođena kao posljedica tog nemilog čina. Pored toga, cilj izložbe je ukazivanje na probleme s kojima se suočavaju “mirovne bebe” odnosno djeca čiji su biološki očevi bili pripadnici stacionarnih / mirovnih snaga ili djelatnici stranih humanitarnih misija, a majke lokalne žene. Također, izložba prikazuje i borbu, snagu, upornost i prije svega ljudskost u borbi ovih kategorija.

Planirano je da izložba Breaking Free posjeti veći dio Bosne i Hercegovine, ali i Evrope. Naše putovanje nazivamo Karavan zaboravljenih jer smatramo da je jako važno da podsjetimo društvo na žive posljedice ratnih dešavanja i da na taj način pokažemo da smo spremni da dijelimo svoje priče, da razgovaramo sa društvom ali isključivo u svrhu kreiranja bolje budućnosti za buduće generacija za koje ne želimo da budu opterećeni podjelama i nacionalizmom.

Pored izložbe, pozivamo Vas i na okrugli stol. Teme okruglog stola:
– djeca rođena zbog rata – diskriminacija, društvena i zakonska nevidljivost;
– inicijativa “ime jednog roditelja”
– žene preživjele silovanje tokom ratne agresije: feministička perspektiva
– mirovne bebe (peacekeepers babies): historijski razvoj problema današnjice “peacekeepers babies”, situacija danas.

Budimo društvo jednakih vrijednosti, a ne društvo različitih etiketa!

Zahvaljujemo se Fondacija Konrad Adenauer Sarajevo na podršci prilikom organizovanja izložbe. Također, zahvalnost upućujemo Trag fondacija na ukazanom povjerenju i solidarnosti u realizaciji inicijative “Ime jednog roditelja”.

Od samog osnivanja Udruženja medica mondiale e. V., Iscos Emilia-Romagna i Fondacija za osnaživanje žena/ Foundation for Women’s Empowerment su bili uz nas. Hvala!

Radujemo se našem susretu!

Tim Udruženja Zaboravljena djeca rata

Izvor: Facebook

Ostavite komentar

unesite broj *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.