„Knjiga – jučer, danas, sutra“

U organizaciji Koledža ujedinjenog svijeta u Mostaru (UWC Mostar) i Gimnazije Mostar, jučer je u prostorijama biblioteke Gimnazije Mostar/UWC Mostar održan okrugli stol na temu: „Knjiga – jučer, danas, sutra.

Uz prisustvo publike i online učesnika, ovim događajem je obilježen početak aktivnosti kojima se obilježava 15 godina postojanja i rada Koledža ujedinjenog svijeta u Mostaru kao i obilježavanje Svjetskog Dana knjige i Dana nacionalne svjesnosti o bibliotekarstvu. 

Panel diskusija je predstavile stručne osvrte i prezentacije na datu temu, te postavila suštinska pitanja kako vratiti knjigu na mjesto koje joj pripada i motivirati učenike da zavole knjige i čitanje.

Svoje stručno mišljenje  i osvrt predstavile su panelistice okruglog stola “Knjiga-jučer, danas, sutra” –  Marija Hajrović, učiteljica, O.Š. Bartola Kašića; Tanja Čvoro, prof. srpskog jezika i bibliotekar, UWC Mostar ; Lidija Lučić, bibliotekar, Gimnazija Mostar; Edita Mulasomanović, šef biblioteke Univerziteta „Džemal Bijedić“ Mostar; Marija Karačić, mag. Bibliotekarstva, voditeljica Sveučilišne knjižnice u Mostaru i moderatorica okruglog stola Adla Velagić-Ćurić, UWC Mostar.

Skupu su se prigodnim riječima obratile i direktorica Gimnazije Mostar Ankica Čović, v.d. zamjenica direktorice Gimnazije Mostar Lejla Juklo i direktorica UWC Mostar Sonia Rawat.Osim bezvremenske važnosti i uloge koje knjige i biblioteke  imaju za čovječanstvo, iz diskusije prisutnih se zaključuje da Grad Mostar ima potrebu za novim, savremeno opremljenim gradskim bibliotečkim prostorom koji će biti dostupan i na usluzi svim građanima Mostara u budućnosti. 

Ostavite komentar

unesite broj *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.