Umjetnička galerija BiH: Nestala su nam 53 umjetnička djela, među kojima 46 ikona

Iz fundusa Umjetničke galerije Bosne i Hercegovine tokom proteklog rata su nestala 53 umjetnička djela od kojih je 46 ikona, zbog kojih se ni javnost ni nadležne službe nisu uzbudile, a čiji je nestanak prijavljen Interpolu, saopšteno je iz te institucije.

Iz Umjetničke galerije su naveli da su se obraćali svim nadležnim ustanovama, ali da niko nije reagovao.

“Obavještavamo strane i domaće stručnjake, dobronamjerne i zlonamjerne dušebrižnike, kao i ostale stanovnike društvenih mreža koji se danima brinu o porijeklu i sudbini ukrajinske ikone koja je napustila našu zemlju, da u Umjetničkoj galeriji BiH 80 ikona već godinu dana čeka hitnu restauraciju”, objavljeno je iz Umjetničke galerije BiH na društvenoj mreži Facebook.

U objavi se ističe da se Umjetnička galerija BiH obratila za pomoć svim nivoima vlasti, te da su ih neki odbili, dok neki nisu ni odgovorili.

“Koristimo ovu priliku da sa gorenevedenima podijelimo informaciju staru skoro trideset godina, a to je da su iz fundusa Umjetničke galerije BiH nestala 53 umjetnička djela, od čega 46 ikona, zbog kojih se ni javnost ni nadležne službe nikada nisu uzbudile. Možda sada hoće”, piše u objavi.

Kako se navodi, nestanak 53 umjetnička djela dogodio se, vjerovatno, u prvima danima rata, a potvrđen je 1993. godine kada je Umjetnička galerija uradila vanrednu inventuru.

Među djelima koja do danas nisu pronađena su ikona Grljenje apostola Petra i Pavla, iz 14. i 15. vijeka grčki ili srpski (primorski) majstor, ikona Bogorodica sa Hristom (Odigitrija) 1568. retuširao Tudor Vuković iz Maina, ikone djela ruskih majstora iz 17. vijeka Bogorodica sa Hristom (Vladimirska), Bogorodica sa raspećem, Raspeće Hrista sa razbojnicima.

Na spisku nestalih su i djela ruskih majstora Bogorodica sa Hristom (Kazanska) iz 19. vijeka, Bogorodica sa Hristom (Tihvinska), prva polovina 19. vijeka, Razni svetitelji (Kalendar) početak 18. vijeka, Serijski proizvod ruske ikonopisne radionice – Svetog Dimitrija iz 18. vijeka.

Na popisu nestalih djela su i djela grčkih majstora – Bogorodica sa Hristom (Carica) kraj 18. vijeka, Bogorodica sa Hristom (Carica), lijeva strana diptiha u obliku knjige kraj 17. vijeka, Bogorodica sa Hristom (Znamenja) i svetiteljima druga polovina 17. vijeka.

Nestala su i djela retuš domaćeg slikara (Nenko Solak Dmitrov) po ruskoj ikoni iz 17. vijeka – Sveta Trojica 1684, kao i djelo Petra Rafailovića-Dimitrijevića – Uspenje Bogorodice 18. vijek, djelo domaćeg majstora, Arhanđel Mihailo, 18. vijek.

bhrt.ba

Ostavite komentar

unesite broj *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.