5 odličnih mesta za ostavljanje knjiga kako bi se podstaklo čitanje

Mnoga istraživanja pokazuju da je jednostavan pristup knjigama i njihova sveprisutnost veoma važna u razvoju kako dece, tako i odraslih. Ispitivanja porodične pismenosti naglašavaju vrednost dostupnosti knjiga i vremena provedenog u čitanju kod kuće. Zapravo, to ima i logike – kada vam je nešto svuda nadohvat ruke, koristićete ga češće.

Naš dom je prepun dečjih knjiga, a mislim da je najvažnija stvar to što smo ih rasporedili svuda po kući. Evo gde sve držimo dečje knjige pa se slobodno poslužite nekom od naših ideja kako biste deci dodatno približili lepotu književnosti:

Hodnik

Da, želim da moja deca više vremena provode sa knjigama, ali ih takođe koristim i za rešavanje kućnih problema. Živimo u Novoj Engleskoj gde je zimi neophodna izuzetno topla odeća. Umorna od jurnjave za decom dok im obuvam čizme kako bismo izašli napolje, odvojila sam određeni broj naslova u hodnik tako da dete koje je spremno, sedi i čita dok čeka ostale da budu gotovi. Još jednu korist sam ovim izvukla – sve knjige koje ne želim da čitam pred spavanje, stavila sam u hodnik jer je to jedino mesto gde se od mene ne očekuje da čitam naglas.

Kuhinjska fioka

U našem domu je uvek zbrka, a često mi je naophodno da najmlađe dete postavim u visoku stolicu kako bih mogla nešto da uradim. Zato u fioci uvek imam nekoliko knjiga da su mi nadohvat ruke kako bih mu dala da ih lista dok ja kuvam. Razgovaramo o slikama u njima, on se zabavlja, a svi budu nahranjeni.

Ispred kupatila

S obzirom na to da nas u domaćinstvu ima mnogo, uvek neko čeka kako bi došao na red za kupanje. U samom kupatilu nema dovoljno prostora da se drže knjige i zato su one odmah ispred da dete koje čeka svoj red ima čime da se zabavi.

Uz igračke

Dok sam radila u vrtiću, shvatila sam da kada deci uz igračke stavite i odgovarajuće knjige, one prirodno postaju deo dečje igre. Isto važi i za knjige u vašem domu. Dečji kuvari, ili čak i oni za odrasle, smešteni u dečje kuhinje neminovno dovode do razrađivanja „recepata“ i spremanja „hrane“. Knjige sa uspavankama kraj plišanih igračaka i lutaka proizvešće predivne „priče za laku noć“. Knjige o gradnji i kućama u kombinaciji sa kockama podstiču kreativno zidanje. Povremeno organizujemo i neki poseban scenario u kome knjige takođe igraju aktivnu ulogu, na primer pravimo zoološki vrt od plišanih igračaka.

Skrivene u podrumu

Da, ovo se direktno kosi sa principom pristupačnosti, ali s dobrim razlogom. Kada deca neku knjigu ne vide duže vreme, ponovno pojavljivanje daje im razlog za slavlje. Recimo, praznične i sezonske knjige sklanjam kada im prođe vreme i onda zajednički uživamo dok ih iznova otkrivamo sledeće godine. Često pravimo pauze i sa popularnim serijalima pa im se vraćamo posle par meseci. Gde god da ih držite, skrivanje knjiga će vam pomoći da porodičnu biblioteku održite zanimljivom.

Izvor: readbrightly.com
Prevod: Dragan Matković za portal Laguna

Ostavite komentar

unesite broj *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.