Forum teatar u prevenciji nasilja

Aktivnosti projekta “Interkulturalnost u obrazovanju” nastavljaju se i u novom polugodištu tekuće školske godine, ovaj put iznimno zanimljivom obukom na temu “Prevencija nasilja upotrebom forum teatra”. Predavačice Sonja Mladenov Leštar i Vesna Popović, koje imaju višegodišnje iskustvo korištenja tehnike forum teatar u razne svrhe, osmislile su poseban program obuke koji je u potpunosti prilagođen online radu. Profesori su tokom proteklog vikenda završili trodnevnu obuku a obuka za učenike počinje danas. Tokom tri popodneva učenici Prve gimnazije i Gimnazije Sarajevo School for Science and Technology skupa sa vršnjacima iz Gimnazije “Slobodan Škerović” Podgorica i Medrese “Mehmet Fatih” iz Tuzi će naučiti osnovne postavke forum teatra i imati priliku za vježbu sa kolegama. Tako će se pripremiti za budući rad sa svojim profesorima na osmišljavanju mini predstava čija je osnovna tema kako prevenirati nasilje. Ovo je i posljednja obuka koja će biti organizirana u okviru projekta.

Projekat „Interkulturalnost u obrazovanju“ je pokrenut s ciljem izgradnje kapaciteta mladih i razvijanja interkulturalnih vještina koje doprinose duhu solidarnosti i suradnje među mladima Crne Gore i Bosne i Hercegovine u sistemu obrazovanja a realizira se u okviru Zajedničkog regionalnog programa „Dijalog za budućnost: unaprijeđenje dijaloga i društvene kohezije u, i između, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Republike Srbije“ koji provode UNDP, UNICEF i UNESCO, a financira ga Fond UN-a za izgradnju mira (UN PBF). Aktivnosti se odvijaju u četiri srednje škole od kojih su dvije u BiH (Prva gimnazija Sarajevo i Gimnazija Sarajevo School for Science and Technology) a dvije u Crnoj Gori (Gimnazija “Slobodan Škerović” Podgorica i Medresa “Mehmet Fatih” Tuzi). Nositelj cjelokupnog projekta je NVO „Djeca Crne Gore“ u suradnji sa Udruženjem pedagoga Crne Gore. Partnerska organizacija u BiH, Udruženje Mreža za izgradnju mira, nositelj je aktivnosti koje se odvijaju u BiH.

Završetak projekta bit će obilježen konferencijom koja će se održati online koncem februara i na kojoj će biti prezentirani rezultati istraživanja vezanog za multikulturalnost u obrazovanju obavljenog u školama – učesnicama te drugih projektnih postignuća a u pripremi je i kratki film kojim ćemo staviti tačku na ovaj lijepi i sjajno prihvaćeni projekat. Jedva čekamo da film podijelimo sa širom publikom!

#dijalogzabuducnost

https://www.unicef.org/bih/dijalog-za-budu%C4%87nost

Ostavite komentar

unesite broj *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.