142 godine postojanja Prve gimnazije Sarajevo: U žiži prosvjetnog i kulturnog djelovanja u gradu i državi

Prva gimnazija Sarajevo obilježava 142. godišnjicu svog postojanja. Povijesni udžbenici nam kažu da je Prva gimnazija najstarija sekularna srednja škola u Bosni i Hercegovini. Osnovana davne 1879. godine u jednom, kako kaže njena direktorica Lejla Tuzlak, prijelomnom i burnom periodu naše historije, godinu dana nakon  što je Bosna i Hercegovina potpala pod Austro-Ugarsku monarhiju.

Piše: Đorđe Krajišnik

Prva građanska škola

– Do tada su u Bosni i Hercegovini postojale škole konfesionalnog tipa, ali ne i državne škole. Prva upisnica (dnevnik) škole iz školske 1879/1880. godine nalazi se u Muzeju Prve gimnazije, među ostalim značajnim i vrijednim dokumentima. Od osnivanja do 1919. godine, u skladu sa tadašnjim propisima, školu su pohađali samo muškarci. Istažujući u Historijskom arhivu Sarajevo pronašla sam podatke o izvjesnom broju djevojaka koje su u istom periodu bile upisane u matične knjige.  Zvanično je odobren upis djevojaka od 1919. godine.  Opremljenost škole bila je na visini. Kabineti, učila, udžbenici – sve je bilo po najvišim didaktičkim mjerilima i dostignućima tadašnjeg vremena, ističe Tuzlak.

Direktorica Prve gimnazije dodaje kako je tokom svog postojanja škola bivala opća (realna) i klasična gimnazija, a pamte se i vrsni klasičari – profesori latinskog, arapskog i grčkog jezika. 

– O kvalitetu kadra govori i podatak da je poslije 1946. godine otvaranjem prvih fakulteta u Sarajevu veliki broj profesora Prve gimnazije postavljen za fakultetske profesore. Kroz Prvu gimnaziju je tokom njenog postojanja provjetravao napredan duh, težnja ka novom, demokratskom, naprednom. U plejadi likova – ličnosti izraslih iz redova profesora ili učenika Prve gimnazije, zaista je teško izdvojiti pojedince.  Naša škola je od svog osnivanja do danas u žiži prosvjetnog i kulturnog djelovanja u gradu i državi. To je škola koja je, tokom 142 godine postojanja, bila tijesno vezana za grad i dijelila sudbinu grada, rekla je Lejla Tuzlak. 

Govoreći o tome kako vidi poziciju škole koju vodi danas, u 21. stoljeću direktorica Prve gimnazije Sarajevo ističe kako je kroz svoje dugogodišnje postojanje škola stekla visoki renome u društvu, prvenstveno kvalitetom obrazovanja koji u kontinuitetu daje učenicima odličnu osnovu za nastavak obrazovanja shodno njihovim afinitetima.

– Cilj odgojno-obrazovnog rada u našoj školi je usvajanje znanja i  vještina, razvoj sposobnosti, vrijednosti i stavova koji su neophodni mladom čovjeku na putu da postane dobar i uspješan građanin, a u skladu sa obrazovanjem u Evropi i svijetu u 21. stoljeću, razvijanje svijesti o nacionalnoj pripadnosti, očuvanje historijsko-kulturne baštine, nacionalnog identiteta te razvijanje osjećaja pripadnosti i ljubavi prema domovini, Bosni i Hercegovini, naglašava Tuzlak.

Rad na multikultiralnosti

 Ona još podvlači da je tokom 142 godine postojanja, kroz školu prošlo preko 55.000 učenika, a to su, dodaje, bili građani Sarajeva koji su se u njemu iskazali u raznim područjima rada, gradili ga, uzdizali i činili njegov najugledniji dio.

– Kroz proces obrazovanja i stvaranja školovanog domaćeg kadra sazrijevala je i nacionalna bosanska svijest. Može se reći da je Prva gimnazija kao živo tkivo ovoga grada urasla u njega i sve što se u kasnijim decenijama burno prelamalo u životu grada ogledalo se i kroz školu, koncentrisano kao u nekom fokusu. Ova škola je odavno prepoznatljiva po svom pristupu multikultiralnosti i razvijanju individualnih sposobnosti i talenata što je rezultiralo time da su naši učenici nosioci interkulturalne saradnje koju već imamo sa mnogim školama u regiji i Evropi. Opredijeljeni smo da nastavimo održavati uspostavljene partnerske odnose i dalje ih proširivati. Kontinuirano ćemo nastojati da odgajamo i obrazujemo učenike u skladu sa općim, kulturnim i civilizacijskim vrijednostima, kao i da ih osposobljavamo za življenje u multikulturalnom svijetu,  poštivanje različitosti i razvijanje tolerancije, zaključuje direktorica Prve gimnazije Sarajevo Lejla Tuzlak.

Ostavite komentar

unesite broj *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.