Aktivnosti projekta Moja BiH – moj identitet održane u Zenici

U petak, 26.11. 2021. godine je Fondacija Muharem Berbić održala sa J.U. Dom – porodica Zenica aktivnost posjete Muzeju grada Zenice, Vrandučke tvrđave i Bosanske kuće u Vranduku, a u sklopu projekta Moja BiH – moj identitet koji je podržan od strane Vlade ZDK – Ministarstva za obrazovanje, nauku, kulturu i sport.

Aktivnostima su prisustvovali korisnici i korisnice Doma-porodica Zenica koji su se ovom prilikom podsjetili historijskog konteksta nastanka Bosne i Hercegovine kao države, značaja Dana državnosti koji obilježavamo 25. Novembra svake godine i ključnih vrijednosti našeg podneblja. Svrha projekta jeste poučavanje o vrijednostima BiH jedinstvenog nacionalnog identiteta što je ostvareno kroz obilazak čuvara BH naslijeđa u Zenici. U sklopu programa je bila realizovana i historijska radionica „Pronađi blago u Muzeju“, a povodom Dana državnosti tokom koje su učesnici i učesnice imale priliku saznati neke nove informacije o historiji Bosne i Hercegovine.

Učesnici i učesnice su izjavili kako dosada nikada nisu obilazili Muzej grada Zenice i Vrandučku tvrđavu, te da bi voljeli da im se organizuje više ovakvih aktivnosti posjete institucijama kulture. Kada smo ih pitali šta im se najviše dopalo, izjavili su da je to bilo streličarstvo koje im je upriličeno kao aktivnost tokom posjete Vrandučkoj tvrđavi.

Podsjećamo, ovaj projekat je finansijski podržan od strane Ministarstva za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZDK, a realiziran od strane Fondacije Muharem Berbić kao nastavak projekta Sruši tarabu i izgradi ćupriju, realizovanog prošle godine u Sarajevu.

Koristimo ovu priliku da pozovemo javne institucije da podrže aktivnosti progresivnije posjete institucijama kulture za sve građane i građanke BiH jer je to jedini prostor na kojem danas možemo da učimo o vrijednostima BiH naroda i identiteta.

Ostavite komentar

unesite broj *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.