Udruženje Lan iz Bihaća uspješno realiziralo aktivnosti u Sedmici nogometa


Udruženje Lan iz Bihaća u okviru svog projekta „We can do it!“ obilježava Sedmicu nogometa pod pokroviteljstvom Fare mreže.
Fare mreža je krovna organizacija koja okuplja sve one koji se zalažu za borbu protiv nejednakosti i diskriminacije u nogometu te koriste sport kao sredstvo za socijalno uključivanje.

Fare mreža bori se protiv svih oblika diskriminacije, uključujući rasizam, krajnje desničarski nacionalizam, seksizam, transfobiju, homofobiju i diskriminaciju osoba s invaliditetom. Fare djeluje na svim nivoima nogometa kako bi promicao socijalno uključivanje marginaliziranih i diskriminiranih grupa. Fare djeluje prema boljem osnaživanju etničkih manjinskih grupa i podržava ih u njihovoj „borbi” za jednakost i socijalnu uključenost. Fare radi s izbjeglicama, azilantima i etničkim manjinama.


Godišnja #FootballPeople akcijska sedmica ujedinjuje sve u nogometu kako bi zajedno zauzeli jedinstven stav protiv diskriminacije u nogometu širom svijeta. Fare je međunarodna organizacija koja surađuje sa organizacijama u više od 45 evropskih zemalja, ali i sa organizacijama u SAD-u, Južnoj Africi i Brazilu. Tokom te sedmice organizira se više od 2.000 aktivnosti, što ih čini najvećom inicijativom protiv diskriminacije u nogometu na svjetskom nivou.


Udruženje Lan je u aktivnostima projekta „We can do it!“ uključilo oko 100 ljudi, oko 80 učenika i 20 odraslih koji su bili učitelji, treneri, radnici vrtića, fotografi, sudije, organizatori i roditelji. Djeca su kroz niz aktivnosti u osam dana obilježili Sedmicu nogometa.


Djeca iz dječijeg vrtića Filii su na poklon dobila bojanke sa logom #FootballPeople na temu nogometa koje su bojali, gledali su crtane filmove i video zapise na temu nogometa, učili prve nogometne korake i odigrali svoju prvu zajedničku utakmicu.


Druga aktivnost u Sedmici nogometa bila je online diskusija i online kviz na temu nogometa. Učenice srednjih škola sa moderatoricom razgovarale su na temu nogometa, stereotipa i predrasuda kada je nogomet u pitanju. Diskusija je bila vrlo konstruktivna, sa mnogo zanimljivih prijedloga. Nakon diskusije održan je online kviz. Pobjednice online kviza osvojile su nagrade koje je osiguralo Udruženje Lan.
Na završnoj, trećoj aktivnosti učestvovalo je 25 djece. Djeca uzrasta 6 – 12 godina su se prijavljivala na radionicu i utakmicu kod trenera Harisa Babića. Na samom početku djeca su upoznata sa osnovnim pravilima nogometa, učila o nogometu na praktičnim primjerima, odigrali utakmice u svojim timovima i na kraju su svi izvodili penale. Svi zajedno, nakon odigrane utakmice jasno su poručili da je nogomet sport za sve i da se protive svakom obliku diskriminacije. Nogomet je jedan od najpopularnijih sportova na svijetu i pripada svima. Svako bi trebao imati pravo igrati nogomet, gledati ga i uživati u njemu bez straha od diskriminacije.
Ovom prilikom Udruženje Lan se zahvaljuje Dječijem vrtiću Filii i Školi sporta za djecu „HB“. Aktivnostima realiziranim od 12.10. do 20.10. Udruženje Lan priključilo se velikoj porodici Fare-a.

Ostavite komentar

unesite broj *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.