Saopćenje Udruženja Mreža za izgradnju mira – povodom obilježavanja 11. jula, Dana sjećanja na genocid u Srebrenici

26 GODINA NAKON GENOCIDA U SREBRENICI PORODICE OKO 1000 ŽRTAVA JOŠ TRAŽE SVOJE NAJMILIJE

Mreža za izgradnju mira, koalicija koja okuplja 218 članica, organizacija i škola iz cijele BiH, sa ciljem da gradi održivi mir čini dugogodišnje sveobuhvatne napore ka obnovi kvalitete društvenog i ekonomskog života u BiH te teži ka dugoročnom povećanju sposobnosti cijelog bosanskohercegovačkog društva da se ophodi s različitostima i sukobima na konstruktivan i nenasilan način, izdaje saopštenje za javnost povodom 11. jula 2021, Dana sjećanja na genocid u Srebrenici.

Iako je 1993. godine Srebrenica proglašena zaštićenom zonom Ujedinjenih nacija, odnosno izuzeta od oružanih napada, to nije spriječilo da se tokom šest dana, od 11-16. jula 1995. godine u Srebrenici počini genocid nad Bošnjacima, najstrašniji zločin na tlu Evrope  od Drugog svjetskog rata. U genocidu u Srebrenici su stradale 8372 bošnjačke žrtve.

“Ne postoji kolektivna krivica i kolektivna odgovornost na nivou nacije. Ali postoji jasna individualna odgovornost do najvišeg nivoa i zločinci moraju biti osuđeni, i od svog naroda i od sudskih instanci. Bez jasne osude svih zločina mi ne možemo graditi bolju BiH. Danas u BiH ne postoji zajednički spomenik žrtvama. Postoje stotine spomenika, manjih i većih, individulanim žrtvama po načelu ‘moja nacija je stradala, mi imamo žrtve, ne prepoznajemo druge’. Parlament BiH, kao ni drugi parlamenti nikada nisu odali počast svim žrtvama, a to je ključ – da se pogledamo u oči, da odamo počast svim stradalim, bez obzira ko su i šta su”, Goran Bubalo, osnivač Mreže za izgradnju mira.

U Potočarima će ove godine svoj smiraj naći 19 žrtava genocida. Ukopat će se i tijela dva maloljetnika, 16-godišnjeg Azmira Osmanovića i 17-godišnjeg Fikreta Kiverića. Azmir Osmanović je najmlađa žrtva koja će ove godine biti ukopana. U Memorijalnom centru Potočari ukopano je 435 maloljetnika koji su ubijeni u genocidu.

Ove godine će svoj smiraj u Potočarima naći i jedna žena Zilha Delić kao i Husein Kurbašić, 63 godine, kao najstarija osoba koja će biti ukopana.

U Memorijalnom centru Potočari do sada je ukopano 6.652 žrtve genocida, dok se za oko 1000 još uvijek traga.

Za genocid u Srebrenici Ratko Mladić, glavni komandant Vojske Republike Srpske 2021.godine osuđen je pravosnažno na doživotnu kaznu zatvora,a ove godine i Skupština susjedne države Crne Gore kao i Skupština Kosova su usvojile Rezoluciju o genocidu u Srebrenici, što je popraćeno burnim rekacijama u Beogradu ali i među svim onim koji negiraju genocid.

Udruženje Mreža za izgradnju mira   saosjeća sa porodicama žrtava, iskazuje nadu da će posmrtni ostaci žrtava genocida, koji još uvijek nisu pronađeni to uskoro biti te da će sve žrtve genocida u Srebrenici pronaći konačni smiraj. 

Udruženje Mreža za izgradnju mira podsjeća na praksu svakodnevnog negiranja presuđenog genocida u Srebrenici i podcrtava da se takvim praksama mora stati u kraj.

Tim Udruženja Mreža za izgradnju mira

Ostavite komentar

unesite broj *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.