Obilježavanje Sedmice nogometa kroz projekt „Football for all“

Fare mreža je krovna organizacija koja okuplja sve one koji se zalažu za borbu protiv nejednakosti i diskriminacije u nogometu te koriste sport kao sredstvo za socijalno uključivanje. Fare mreža bori se protiv svih oblika diskriminacije, uključujući rasizam, krajnje desničarski nacionalizam, seksizam, transfobiju, homofobiju i diskriminaciju osoba s invaliditetom. Fare djeluje na svim nivoima nogometa kako bi promicao socijalno uključivanje marginaliziranih i diskriminiranih grupa. Fare djeluje prema boljem osnaživanju etničkih manjinskih grupa i podržava ih u njihovoj „borbi” za jednakost i socijalnu uključenost. Fare radi s izbjeglicama, azilantima i etničkim manjinama.

Fare je međunarodna organizacija koja surađuje sa organizacijama u više od 45 evropskih zemalja, ali i sa organizacijama u SAD-u, Južnoj Africi i Brazilu. Tokom te sedmice organizira se više od 2.000 aktivnosti, što ih čini najvećom inicijativom protiv diskriminacije u nogometu na svjetskom nivou.

Kroz projekt “Football for all” koji finansijski podržava FARE mreža, obilježili  smo Sedmicu nogometa u Dječijem vrtiću Filii. Od djetinjstva je najbolje učiti djecu jednakosti, toleranciji, nediskriminaciji i jednakim mogućnosti za sve. Djeca su izrađivala dresove iz mašte, crtala i bojala na temu nogometa i učila se fair play-u kroz takmičenje u stolnom nogometu.

Sedmica nogometa obilježena je i u Katoličkom školskom centru “Ivan Pavao II”u Bihaću. Djeca su se takmičila u vođenju lopte, učestvovala u nogometnom kvizu i dizajnirala svoj dres i liflete sa porukama o nediskriminaciji.

U završnici projekta, djeci iz romske zajednice donirane su nogometne lopte i sportski rekviziti uz poruke o nediskriminaciji i toleranciji.

Ovim aktivnostima, Udruženje Lan se, već tradicionalno, priključilo velikoj porodici Fare-a.

Sedmica nogometa koja se obilježava u periodu od 7. do 21. oktobra, provodi se u više od 60 zemalja svijeta. U tom periodu realizirat će se više od 2000 različitih događaja, a u aktivnostima će učestvovati više od 150000 ljudi.

Ostavite komentar

unesite broj *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.