Godišnjica zločina u Grabovici

Udruženje za društvena istraživanja i komunikacije (UDIK) podsjeda javnostna 27.godišnjicu stradanja33 žrtve hrvatske nacionalnosti u selu Grabovica nadomak Mostara.

Podsjedamo da se ovaj ratni zločin dogodio u nodi sa 8. na 9. septembar 1993. godine, kada su pripadnici Armije RBiH na okrutan način ubili 33 žrtve hrvatske nacionalnosti u selu Grabovica koje se nalazi između Jablanice i Mostara. Među žrtvama je bilo 17 žena i jedno dijete. Najmlađa žrtva bila je Mladenka Zadro, četvorogodišnja djevojčica, a najstarija 87-godišnji Marko Marid. Zločin u Grabovici se dogodio tokom operacije „Neretva ’93“, čiji je cilj bio osvajanje područja pod nadzorom HVO-a, od Bugojna do Mostara.

Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) pravosnažno je krivične odgovornosti oslobodio načelnika Glavnog štaba vrhovne komande Armije RBiH, Sefera Halilovida, kreatora operacije „Neretva ‘93“. Pred domadim sudovima u Bosni i Hercegovini su odgovarali bivši pripadnici Armije RBiH i to za pojedinačna ubistva, ali niko za ratni zločin protiv civilnog stanovništva i(li) po zapovjednoj odgovornosti. Do danas je presuđeno petorici pripadnika Armije RBiH. Na devet godina zatvora osuđen je Mustafa Hota, na deset godina zatvora osuđen je Enes Šakrak, dok su Nihad Vlahovljak, Sead Karagid i Haris Rajkid osuđeni na po trinaest godina zatvora.

UDIK je prošle godine objavio knjigu Ratni zločin u Grabovici – presude koja dokumentuje pomenute predmete koji su doneseni pred Kantonalnim sudom u Mostaru, Kantonalnim sudom u Sarajevu i Vrhovnim sudom Federacije BiH. Unutar knjige nalazi se i lista žrtava ovog ratnog zločina. Knjiga je objavljena u znak sjedanja na nevino ubijene stanovnike Grabovice.

Ostavite komentar

unesite broj *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.