Entitetska linija sedmogodišnje agonije

Piše: Vildana Džekman

U sedam godina pokušala bih smjestiti proces kontinuiranog zagovaranja i lobiranja za donošenje Zakona o liječenju neplodnosti biomedicinski potpomognutom oplodnjom FBiH. Zakon je ugledao svijetlost dana u junu 2018. godine. Odmah po njegovom usvajanju 2019. godine oformljeno je Povjerenstvo za primjenu postupaka biomedicinski potpomognutom oplodnjom pri Federalnom ministarstvu zdravstva čija sam jedna od članica.

Umorna i iscrpljena od procesa na koji se čakalo predugo dok su moje prijateljice odlazile iz jednog entiteta u drugi da se podvrgnu tretmanu izvantjelesne oplodnje, “varajući“ sistem i prebacujući svoje prebivalište kao ping pong lopticu. Sve te godine, provodila sam vrijeme koristeći svaku priliku da pitam parlamentarce i parlamentarke “da li jedna žena u jednom entitetu vrijedi više od žene koja živi u drugom entitetu?“ Neke od tih političarki viđala sam po ženskim hotelskim toaletima nakon konferencija, objašnjavajući im da utiču na “muški kadar“ svog političkog miljea i dignu ruku za Zakon kada bude na dnevnom redu. Objasnila sam im kako žene iz FBiH otplaćuju enormne kredite odlazeći na kliniku u Banja Luku i putujući jer je Republika Srpska već odavno prepoznala i riješila probleme u “svom“ enitetu.

U sedam godina Zakon je prvo prošao na Predstavničkom domu Parlamenta FBiH, da bi na Domu naroda bio oboren. Oboren je jednim argumentom koji gubi svaki smisao, ali očito je preovladao da ga obore i da se vrati na ponovno razmatranje na Predstavnički dom Parlamenta FBiH. Argument je glasio “Kad Bog nije dao prirodno, šta se ima ovo donositi.“

Nakon ponovnog usvajanja na Predstavničkom domu Parlamenta FBiH odlučila sam da udaram snažnije. U 2017. godini pokrenule smo cijelu zagovaračku kampanju. Odlučile smo djelovati proaktivnije. Iskoristile smo sve aktivističke skupove kako bi razmjenile ideje i informacije dokle je proces ponovnog razmatranja Zakona na drugom domu Parlamenta FBiH. Širile smo informacije o važnosti usvajanja ovog Zakona kada god je bila prilika za to. A prilika je uvijek i bilo jer nikada ne znate prema kome idete u procesu zagovaranja i lobiranja. Radeći s ženama članicama političkih stranaka nastojale smo objasniti zašto je važno da se ovaj Zakon donese na nivou FBiH. Bilo je važno njegovo donošenje zbog osiguranja prava na potomstvo za bračne parove koji žive na nivou FBiH, kao i zbog harmonizacije pravnih propisa na nivou oba eniteta BiH. Svi medijski istupi poslužili su kao snažan alat da se građani i građanke informišu zašto ovaj put Zakon ne smije biti oboren i da mora biti usvojen. Na sam dan sjednice 2018.godine kada je na dnevnom redu bilo donošenje navedenog Zakona sjedila sam u Beogradu na velikom ekonomskom forumu. Sve što se dešavalo u Parlamentu FBiH znala sam do utančine. Živi prenos. Žene zastupnice bile su nam velike saveznice šaljući direktno informacije iz Parlamenta FBiH. Nekoliko dana prije, poslala sam poruku preko svih društvenih medija da ću jasno na organizovanoj konferenciji za medije pročitati sva imena i prezimena političara koji su glasali protiv ovog Zakona, te koji su zaslužni za produženje agonije koja traje punih sedam godina. “Zakon je jednoglasno usvojen, par ruku suzdržanih, niko protiv.“, kaže federalna zastupnica.

Negdje u toj borbi najveća statisfakcija jeste za žene s područja FBiH koje su ostvarile prava na potomstvo i mogućnost da se preko federalnog zdrastvenog fonda imaju nekoliko besplatnih pokušaja podvrgavanju tretmanu biomedicinski potpomognute oplodnje. Pobjeda stoljeća, dati mogućnost nekome da ima dijete nakon dugog perioda čekanja. To je bila pobjeda svih aktivistkinja, feministkinja, političarki, političara i pojedinih medija. Udruženost i zajednički timski rad kojim stremimo jedino može osigurati pobjede za dobrobit svih građanki i građana bh. društva. Ipak, ono što je naročito važno jeste da postoji jasan i konkretan cilj kojem stremimo. Kada je to definirano nije naročito teško okupiti ljude oko zajedničke ideje niti je posebno teško razviti strategije njezine realizacije.

U ovom slučaju proces jeste bio spor jer je trebalo donijeti jedan upotpunosti novi Zakon koji bi uredio vrlo osjetljivu oblast. Ono što je bio najteži proces rada jeste osvijestiti i razbiti stereotipe i predrasude kod zastupnika i zastupnica o važnosti donošenja ovog Zakona čak i onda “kada Bog nije prirodno dao priliku za potomstvo“. Pobjeda je bila neminovna kada su postojali zajednički pritisci s svih strana. Sve velike stvari nikle su iz udruženih timskih pritisaka. Tako je i ova iznikla i osigurala jednaka prava za žene iz oba entiteta.

Izdvojite malo vremena i pomozite nam da odaberemo najbolje među 15 priča. Zanimljive priče provode nas kroz različite životne sudbine, teme i probleme u zajednicama širom BiH. Ono što ih povezuje jeste prikaz nesebičnosti, solidarnosti i zajedničkih napora građana kojim su prevaziđene prepreke i riješeni konkretni problemi. Prilikom izbora tri najbolje priče, vaši lajkovi će uticati 50%, dok ostalih 50% čine ocjene stručnog žirija. Rok do kada možete glasati je 31.3.2020. Čitaj, lajkuj, šeruj, pozovi i prijatelje… Možda baš tvoj lajk odluči EuResurs Evropska unija u Bosni i Hercegovini

Za priču inad možete glasati na linku: https://www.facebook.com/EuResurs/photos/a.2861425927283098/2861446667281024/?type=3&theater

Ostavite komentar

unesite broj *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.