Aktivno brisanje sjećanja na zločin počinjen u Kravici je nedopustivo

Udruženje Mreža za izgradnju mira koje okuplja 220 članica iz cijele BiH, a djeluje s ciljem izgradnje održivog mira osuđuje uništavanje zemljoradničke zadruge „Kravica“ u Bratuncu, mjesta koje svjedoči o strijeljanju najmanje 1.300 zarobljenih Bošnjaka, žrtava genocida u Srebrenici, dana 13. jula 1995. godine.

Dana 26. aprila 2022. Memorijalni centar Srebrenica izdao je saopštenje za javnost u kojem upozorava da se „aktivnosti uništavanja lokacije u Kravici na kojoj je izvršen masovni masakr u okviru operacije genocida u Srebrenici vrše u punoj koordinaciji svih općinskih struktura lokalne srpske vlasti u Bratuncu“. Zemljoradnička zadruga Kravica je mjesto izvršenja jednog od najstrašnijih zločina počinjenih tokom rata u Bosni i Hercegovini. Ovo mjesto stradanja svjedoči o strahotama koje su se dogodile, svojim postojanjem nas podsjeća da se moramo suočiti s našom prošlošću. Posebnu zabrinutost izaziva činjenica da je Memorijalni centar Srebrenica podsjetio da nije poznato da ova je ova lokacija ikada prestala biti predmet aktivne istrage Tužilaštva BiH.

O razmjerama zločina koji se dogodio u zemljoradničkoj zadruzi Kravica svjedoče iskustva preživjelih svjedoka, jedno od njih je podijelio i Memorijalni centar Srebrenica u svom saopštenju, koje je dostupno na sljedećem linku: https://www.fokus.ba/vijesti/bih/memorijalni-centar-srebrenica-opcina-bratunac-nastavlja-tamo-gdje-su-stali-mladic-i-deronjic/2310868/

Mreža za izgradnju mira stoji uz sve žrtve i porodice žrtava genocida u Srebrenici, kao i uz Memorijalni centar Srebrenica, koji se trudi očuvati sjećanje na žrtve genocida u Srebrenici i kreirati kulturu sjećanja koja ima ključnu ulogu u suočavanju s prošlošću. Mreža za izgradnju mira poziva sve nadležne institucije, a pogotovo Tužilaštvo BiH i Sud BiH da spriječe uništavanje mjesta stradanja, uništavanje dokaza stradanja i svojim radom doprinesu izgradnji održivog mira, a ne brisanju sjećanja na genocid u Srebrenici i druge zločine počinjene tokom rata u BiH.

Zemljoradnička zadruga Kravica nas svojim postojanjem podsjeća da genocid u Srebrenici nikad ne zaboravimo, da ne dozvolimo da se genocid i drugi masovni zločini ikad ponove i da reagujemo na pojavu svih faktora rizika takvih zločina. Mreža za izgradnju mira podsjeća da, ne samo institucije, nego i svi mi lično imamo odgovornost da čuvamo sjećanje na genocid u Srebrenici i gradimo kulturu sjećanja, jer samo suočeni s prošlošću možemo graditi našu budućnost u istinskom i održivom miru.

Ostavite komentar

unesite broj *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.