Dan ružičastih majica obilježen u Bihaću

Jučer je JU Mješovita srednja škola iz Bihaća na Gradskom trgu u Bihaću obilježila Dan ružičastih majica – Međunarodni dan prevencije vršnjačkog nasilja. Ovo je druga godina obilježavanja ovog značajnog dana u Bosni i Hercegovini, a prvo javno masovno obilježavanje na Unsko-sanskom kantonu i Gradu Bihaću. Kampanja se provodila pod sloganom „ Budi drug, budi cool“.

Veliki broj učenika i nastavnika Mješovite srednje škole odazvao se ovom događaju, pridružile su im se i neke osnovne škole i vrtići, od kojih je najveći doprinos dala Osnovna škola Harmani I i dječiji vrtić Filli.
Image may contain: 3 people, people standing, shoes, child and outdoor
Svi zajedno potrudili su se da Gradski trg danas oboje u ružičasto i pošalju zajedničku poruku, da nasilju nije mjesto u školama, te da ga neće tolerirati u svojim zajednicama. Kroz različite aktivnosti, poruke, parole i crteže suprotstavili su se nasilju te pokazali svoj aktivizam u borbi protiv vršnjačkog nasilja.

Veliki broj građana Grada Bihaća potpisao je peticiju kojom se zahtjeva veća sigurnost u školama i uključivanje svih relevantnih institucija u primjeni zakona koji se tiču prevencije nasilja nad i među djecom i mladima. Učenici Mješovite srednje škole dijelili su letke mladima i na taj način im pružili informacije o načinima prevencije nasilja u školama.
Image may contain: one or more people, crowd and outdoor
Današnje obilježavanje Dana ružičastih majica i potpisivanje peticije podržao je i bihaćki gradonačelnik Šuhret Fazlić, Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta na čelu sa ministricom Sanelom Ćenanović, Ministarstvo unutarnjih poslova, te mnogobrojni građani koji nisu krili riječi hvale za organizaciju Dana ružičastih majica.

Koordinatorice projekta Elvisa Šumar i Tamara Malkoč su izrazile zadovoljstvo odazivom, zahvalile svima koji su učestvovali u aktivnostima obilježavanja ovog značajnog dana. Naglasile su da je vrlo bitno uključivanje učenika u ovakve i slične aktivnosti jer na taj način se doprinosi prepoznavanju i prevenciji vršnjačkog nasilja, a samim tim i njegovom smanjenju.
Image may contain: 3 people, crowd and outdoor
Pohvalile su sve učenike koji su sudjelovali u aktivnostima i na samom kraju izjavile da im je izuzetna čast što su svi zajedno na Gradskom trgu u Bihaću obukli ružičaste majice i time se pridružili milionima ljudima iz cijelog svijetu koji su također danas glasno rekli stop vršnjačkom nasilju.

Više o aktivnostima i obilježavanju Dana ružičastih majica u Bihaću na linku: https://www.facebook.com/pg/JU-Mje%C5%A1ovita-srednja-%C5%A1kola-Biha%C4%87-214599528570848/photos/?tab=album&album_id=1469321769765278
Image may contain: 12 people, people sitting, crowd and outdoor

Ostavite komentar

unesite broj *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.