Prva Nobelova nagrada za književnost

Da li ste znali da je prvu Nobelovu nagradu za književnost dobio francuski književnik Sili Pridom.

Protiv ove odluke je protestvovala grupa od 42 švedskih pisaca, umetnika i književnih kritičara, jer su očekivali da nagradu primi Lav Tolstoj.

Bio je pripadnik  parnasovske škole, pokreta koji je težio da obnovi eleganciju romantizma u francuskoj poeziji. Izvršio je veliki uticaj na našeg pesnika Jovana Dučića.

Sully Prudhomme [syli’ pʀydɔ’m] (pravo ime René François Armand Prudhomme), francuski pjesnik i esejist (Pariz, 16. III. 1839 – Châtenay-Malabry, 6. IX. 1907). Studirao pravo. Javio se melankoličnim stihovima zbirke Stance i pjesme (Stances et Poèmes, 1865). Potom je prišao parnasovcima; zbirka Samoće (Les Solitudes, 1869) težnjom da pjesničkim oblikom prikaže misli a ne osjećaje označava prijelaz prema filozofski intoniranomu pjesništvu. Ideja poezije kao stihovne figuracije filozofskih koncepata, objektivni ton i metrička dorađenost vidljivi su i u zbirkama Sudbine (Les Destins, 1872) i Prizma (Le Prisme, 1886) te poemama Pravda (La Justice, 1878) i Sreća (Le Bonheur, 1888). Pisao i kritičke eseje među kojima se izdvajaju Poetska oporuka(Testament poétique, 1902) te Prava religija po Pascalu (La Vraie Religion selon Pascal, 1905).

Ostavite komentar

unesite broj *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.