Lijepi li su mostarski murali

Osmi ciklus Street Arts Festivala u Mostaru  počelo je zvanično  u nedjelju 1.09.2019. kada su u Mostar počeli stizati muralisti iz Bosne i Hercegovine , Njemačke, Brazila i Španjolske kojima će se narednih dana pridružiti i umjetnici iz Italije, Turske te mladi autori iz Mostara.

Već prvi dan festivala umjetnici su krenuli u akciju oslikavanja te donijeli nesvakidašnju energiju koja se širi kroz umjetničko djelovanje u javnom prostoru. Građani Mostara , turisti i slučajni prolaznici imaju priliku promatrati nastajanje novih urbanih markera koji donose pozitivne socijalne reakcije , revitaliziraju memoriju i stvaraju novi doživljaj prostora u Gradu na Neretvi.

U okrilju aktivnosti Grad IDEAA , nastao je mural umjetnika iz Zagreba MANE MEI na mikrolokalitetu nekadašnjeg Partizanovog igrališta , koje se mjesecima kroz ekološke akcije pripremalo za urbanu revitalizaciju jer je bilo veoma napušteno i zapušteno.  Ove akcije su primjer dobre prakse koje u kontinuitetu mogu donijeti novo promatranje grada, društva i prostora te rekonstrukciju napuštenih javih prostora za aktivnosti djece i mladih.

MANE MEI

Umjetnici iz Sarajeva Rikardo Druškić i Benjamin Čengić oslikavaju fasadu Omladinskg kulturnog centra Abrašević. 

RIKARDO I Benjamin

Umjetnost je obgrlila čitav grad te uvezala brojne pojedince, nefomalne grupe i organizacije. U naselju na Bulevaru , gdje će se narednih mjeseci na inicijativu komšiluka i mladih aktivista stvarati otvorena učionica festival je poklonio murale mladih grafitera iz Sarajeva i Tuzle ( Jeron i Darko Jovičić) . U blizini tog lokaliteta je i rad sarajevskog autora Muhameda Baručije.

Darko Jovičić
Jeron

Uz podršku Ambasada Italije, Brazila, Njemačke i Španjolske Street Arts Festival održava svoj međunarodni karakter. Glavna mostarska ulica koja vodi u staru jezgru grada –Titova ulica dobit će svoje prve murale.  Tu oslikavaju Dinho Bento iz Brazila i Irene Infantes iz Španjolske. S druge strane Neretve, točnije na izlazu iz Starog grada skoro je pri kraju mural Sokar Una iz Berlina. A ako krenete malo zapadnije srest ćete Zesar Bahamonte-a iz Seville .

DINHO BENTO
IRENE INFANTES
SOKAR UNO
ZESAR BAHAMONTE

Ono što Mostar može da najviše slavi je njegova kulturno-historijska baština, koja je našla svoje mjesto u ovom izdanju festivala. U partnerstvu na projektu CLINK- Agencije Lokalne Demokratije Mostar nastaju murali Alekse Šantića i njegove Emine pod kistom Denija Božića iz Doboja te Dženane Taso iz Sarajeva .

DŽENANA TASO
DENI BOŽIĆ

Više o umjetnicima i festivalu možete pratiti na https://streetartsfestivalmostar.com/

1 komentar

  • pohvale i komplimenti za nadeg umjetnika Denia koji nije slucajno dobio da iscrya naj ece ime Mostara Aleksu Santica odusevljeni smo svi njegovim talentom jedanpredivan i talentovan mlado covjek Bravo Feni svu srecu i uspijeh u buducem radi ti zelim od sveg srca

Ostavite komentar

unesite broj *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.