Poznate osobe (genijalci) sa psihičkim smetnjama

U zadnja dva članka sam pisala o psihičkim poteškoćama, kakav je naš stav, kako im možemo pomoći, na koji način se oni mogu osjećati korisnim za sebe, pa onda za društvo.

Ovdje ću pričati o poznatim javnim osobama koji su se borile ili bore, nose, rade, glume, pjevaju, vode državu, znanstvenicima i ostalima koji imaju psihičke poteškoće.

Ova slika prikazuje par njih.

Tko je to na slici tko je obilježio povijest…

Abraham Lincoln cijelog se života borio protiv kliničke depresije….

Predsjednik za kojeg se zna da pati od kliničke depresije u današnje vrijeme gotovo je nezamisliva pojava i mnogi bi politički protivnici istog trena iskoristili to ne bi li ga diskreditirali u javnosti i prikazali ga kao nesposobnog za obavljanje te funkcije.

Međutim, zanimljivo je da je jedan od najvećih američkih predsjednika u povijesti, tijekom cijelog svog života vodio tešku borbu s kliničkom depresijom koju se u to vrijeme nazivali “melankolijom“.

Dolazio je iz obitelji u kojoj je bilo mnogo slučajeva psihičkih bolesti, a depresija je u njegovom slučaju bila toliko jaka da je Lincoln odbijao uz sebe nositi oštre predmete zbog straha da ne počini samoubojstvo. Tijekom života imao je nekoliko težih epizoda zbog kojih ponekad nije bio u stanju izvući se iz kreveta.

Autorica, ali i mnogi prije nje često su znali postavljati pitanje je li Lincolnova depresija bila otegotna okolnost ili upravo ono što ga je i pretvorilo u jednog od najsnažnijih osoba na političkoj sceni.

Da li je Albert Einstein bio autističan

Bio je jedan od najvećih genijalaca u povijesti, ali imao je i niz epizoda zbog kojih neki smatraju da je patio od autizma. Dok je radio na Princetonu jednom je prilikom zaboravio gdje živi.

“Da je rođen u 21. stoljeću gotovo je sigurno da bi pretrage već od malih nogu pokazale da se radi o poremećaju iz autističnog spektra. Da su ga roditelji odveli na pregled, to što je kasno počeo pričati, intenzivni fokus i asocijalno ponašanje definitivno bi uzbunilo liječnike i navelo ih da ispitaju radi li se o autizmu”.

Kad je bio dijete nije počeo govoriti do druge ili treće godine, a jednom kad je počeo znao je ponavljati rečenice što je jedno od uobičajenih znakova autizma. Isto tako, nije znao kontrolirati bijes pa bi znao histerično urlati “sve dok mu lice ne bi poplavilo”.

I premda mu je to bila otegotna okolnost na počecima karijere s obzirom na to da su ga zbog njegove izravnosti mnogi smatrali umišljenim i bahatim, upravo su te autistične kvalitete odigrale veliku ulogu u njegovom uspjehu.

Andy Warhol volio je skupljati gomilu otpada

Andy Warhol u današnje vrijeme bio bi savršen kandidat za neki od reality showova koji je bavi pomahnitalim sakupljačima, tzv. “hoarderima”.

Unutar njegova muzeja u Pittsburghu, nalazi se 610 vremenskih kapsula, a riječ o kolekciji od 569 kartonskih kutija, 40 ormara i jednog velikog kovčega. Sveukupno, radi se o gotovo 300 tisuća različitih predmeta koje je Warhol skupljao tijekom života.

Umjetnost ili simptom psihičke bolesti????….što vi mislite

U nekim od kutija nalaze se četkice, srebrnina koju je uzimao na letovima, fotografije, računi iz restorana, limenke Campbellove juhe, nošeno donje rublje, korice pizze i mumificirana ljudska noga.

“Za njega je više uvijek bilo bolje nego manje. Najjednostavnije objašnjeno, njegova umjetnost pokazivala je njegovu preopterećenost obiljem”, govori Kalb i dodaje da je Warhol pokazivao sve simptome ovog poremećaja jer on nije bio kolekcionar već ga očito nije bilo briga za organizaciju skupljenih predmeta.

I sam je bio svjestan da se radi o problemu o čemu je pisao i u svojoj knjizi “The Andy Warhol Diaries”, a Kalb objašnjava da se skupljači vežu uz stvari jer nisu u stanju stvoriti smislene odnose s ljudima.

“Jednom kad sam nabavio prvi TV prestao sam brinuti za bliske odnose s drugim ljudima”, rekao je jednom prilikom.

Fjodor Dostojevski bio je bolesno ovisan o kocki

Dostojevski je jedan od najvećih pisaca u povijesti i čovjek koji je bio nepogrešiv u svojim opisima kompleksnih ljudskih stanja i vječnoj borbi između razuma i emocija. No, mnogi ne znaju da je i sam pisac imao velikih problem s kockom. Iako je povremeno znao zaigrati bilijar ili domine, rulet je bio njegova najveća slabost… savršeni Dostojevski…

Upućeni tvrde da je ljubav prema kocki razvio još u djetinjstvu, te da je to vjerojatno reakcija na očevu opterećenost materijalnim.

Uz sve to imao je velikih problema s anksioznošću i bio nagle naravi, a njegova ovisnost toliko se otela kontroli da je iskreno vjerovao da je sposoban predvidjeti gdje će loptica završiti. Sve je to dodatno osnažila i njegova početna sreća što ga je dovelo do uvjerenja da je sposoban utjecati na ishod igre.

Budući da je neprestano bio u dugovima, napisao je “Kockara” kako bi ih otplatio, a inspiraciju je očito crpio iz vlastitog života jer glavni lik, Aleksej Ivanovič, kockanjem pokušava promijeniti svoju sudbinu i postati respektabilni član društva.

Problem s kockom trajao je deset godina, a najgori trenutak bio je kad je prokockao novac kojim je trebao prehraniti gladnu djecu. 1871. navodno je pobijedio svoju ovisnost iako nikada nije objasnio kako.

Mnogi tvrde da su ga upravo njegovi osobni problemi pretvorili u jednog od najboljih psihologa među književnicima.

Te mnogi drugi…. Da li vam je poznato da je Charles Darwin vodio neprekidnu borbu s anksioznošću koja mu je izazivala neizdržive glavobolje? Ili da je George Gershwin vjerojatno patio od ADHD-a?

Ali imajući različite dijagnoze, i kako je se tko od njih nosio zamislimo u 17. i 18. vijeku kada nije bilo medikamenata, lijekova ili drugih vrsta liječenja na koji način su se nosili sa svojim stanjima, a ostavili su trag u povijesti čovječanstva..

I vi možete ostaviti trag u čovječanstvu…

Napisala: Žana Alpeza

Ostavite komentar

unesite broj *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.