Priručnik o prevenciji nasilja u adolescentskim vezama

Priručnik o prevenciji nasilja u adolescentskim vezama nastao je u toku provođenja projekta Udruženja „Lan“ iz Bihaća „Ko se tuče, taj se ne voli“. Ovaj projekt je podržan kroz dodjelu granta Ekumenske inicijative žena iz Omiša, Republika Hrvatska.


Zbog izmijenjenih okolnosti za provođenje projekta, uvjetovanih pandemijom
korona virusa, Udruženje „Lan“ je u suradnji s partnerskom organizacijom
Ekumenska inicijativa žena izvršilo određene izmjene projektnih aktivnosti.

Svjesni činjenice da neće biti moguće održavanje planiranih radionica za učenice osnovne škole, kao ni održvanje ulične akcije kojom smo namjeravale doprinijeti
senzibilizaciji javnosti o značaju prevencijie i sprečavanja nasilja u adolescentskim vezama, odlučile smo kreirati priručnik koji će sadržavati teme koje su bile planirane za radionice s učenicama.

Cilj nam je da što veći broj adolescentica dobije osnovne informacije o uzrocima i posljedicama nasilja u adolescentskim vezama.


Priručnik je usmjeren na prevenciju i sprečavanje ovog oblika nasilja koje
predstavlja značajan društveni problem zbog visoke učestalosti i posljedica koje
ostavlja kod mladih osoba izloženih nasilnom ponašanju. Istraživanja pokazuju da adolescenti često ne prepoznaju nasilno ponašanje svojih partnera, te različite oblike zlostavljajućih ponašanja doživljavaju kao znakove ljubavi i nisu ni svjesni da su žrtve nasilja.

Cilj nam je djelovati na promjenu stavova mladih, a posebno djevojčica i djevojaka kada je u pitanju bilo koji oblik nasilja koje trpe, potaknuti ih da glasno kažu „NE“ nasilju i sačuvaju svoje zdravlje, samopouzdanje i samopoštovanje.

Priručnik preuzmite ovdje

Ostavite komentar

unesite broj *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.