Članice Mreže za izgradnju mira sa Generalne skupštine Mreže šalju poruku povodom Međunarodnog dana tolerancije, 16. novembra/studenog 2019.

Članice Mreže za izgradnju mira, koalicije koja okuplja 197 članica, a teži izgradnji održivog mira i boljeg društva za sve nas, su se okupile u periodu od 15-16. novembra/studenog povodom II Generalne skupštine sa koje izdaju saopštenje za javnost povodom Međunarodnog dana tolerancije 16. novembra/studenog 2019.

Međunarodni dan tolerancije proglasila je Opća skupština Ujedinjenih naroda 1996. godine, istaknuvši da će taj dan biti dan poštovanja i uvažavanja drugačijih od nas – u skladu s Deklaracijom o principima tolerancije. Predsjednik Mreže za izgradnju mira, Goran Bubalo, podsjeća da je tolerancija ne samo poštovanje, nego i prihvaćanje i uvažavanje bogatstva svih naših različitosti, ističući da je za toleranciju neophodna otvorenost, dijalog i sloboda mišljenja, savjesti i uvjerenja.

Bosna i Hercegovina je društvo koje se ponosi bogatstvom različitih kultura i tradicija, država u kojoj turisti posjećuju „Mali Jerusalem“ i druge znamenitosti, u kojoj se teži inkluziji u svim aspektima ljudskog života, a u kojoj su podjele među građanima i građankama, kako one nastale ratnim razaranjima, tako i one nastale od zbog straha i neprihvatanja „drugog i drugačijeg“ očite. Bosna i Hercegovina je društvo u kome se svakodnevno krše ljudska prava i slobode onih koji_e ne pripadaju većini i koji_e ne razmišljaju u skladu sa nametnutim okvirima, ma šta i ko većina u datom kontekstu bila.

Članice Mreže za izgradnju mira podsjećaju da tolerancija nije „puko trpljenje“ naših različitosti, tolerancija je razumijevanje različitosti, građenje prijateljstava, shvatanje ljepote i bogatstva naših različitosti, prihvatanje svih nas onakvih kakvi jesmo i upravo zbog toga što smo takvi kakvi jesmo.

Mreža za izgradnju mira podsjeća da je tolerancija harmonija u različitostima i vrlina koja mir može učiniti mogućim, kulturu nasilja transformirati u kulturu nenasilja, pomoći nam da izgradimo mostove zajedničkog života. Tolerancija nije samo riječ, tolerancija su djela koja, kao i svaka druga promjena, treba da krenu od pojedinaca i pojedinki i na koje treba ukazivati svaki dan, a ne samo jedanput godišnje.

Ostavite komentar

unesite broj *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.