Mješovita srednja škola iz Bihaća započela realizaciju eTwinning projekta „Dan ružičastih majica – Pink Shirt Day“

Mješovita srednja škola iz Bihaća počela je sa realizacijom eTwinning projekta „Dan ružičastih majica – Pink Shirt Day 2018.“. Projekt je međunarodnog karaktera i okuplja više od četrdeset škola iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije i Makedonije.

eTwinning tim Mješovite srednje škole zajedno sa članicama tima za prevenciju vršnjačkog nasilja, profesoricama Tamarom Malkoč i Elvisom Šumar uspješno su realizirali sve decembarske aktivnosti predviđene projektom.

Učenici su se upoznali sa Protokolom o postupanju u slučaju nasilja koji uključuje djecu, plakati sa izvodom iz Protokola postavljeni su na najfrekventnija mjesta u školi. Posebno su naglašeni nivoi nasilja, oblici nasilja prvog, drugog i trećeg nivoa te uloge i odgovornosti zaposlenika i učenika u situacijama nasilja i postupak prijave nasilja.

Učenicima četvrtog razreda prikazan je film Regret (Sad ti je žao), potresna drama o zlostavljanju među djecom koja ima tragičan kraj. Ovaj potresan film osvojio je 13 filmskih nagrada: na festivalu Carrousel u Quebecu proglašen je najboljim filmom, najboljim tinejdžerskim filmom i dobio nagradu za režiju, bio je pobjednik festivala u Schlingenu, gdje je osvojio i priznanje za ferplej i niz drugih nagrada. Nakon pogledanog filma, trebali su uslijediti komentari na film, ali su oni izostali. Jedina izjava jedne učenice nakon pogledanog filma bila je, da upravo šutnja učenika najbolje opisuje njihova osjećanja i doživljaj filma, te da nikakvi drugi komentari nisu potrebni.

Profesorice su također učenike upoznale sa web stranicom www.danruzicastihmajica.ba koju je dizajniralo Udruzenje za razvoj društva Kap, putem koje mogu dobiti besplatnu online podršku i pomoć/savjet psihologa, ukoliko se eventualno suočavaju s nekom vrstom nasilja i sa njihovom Facebook stranicom www.facebook.com/ruzicastamajica/ .Još jednom ponovile su učenicima da vršnjačko nasilje ne smiju činiti, da na vršnjačko nasilje ne smiju žmiriti, nego da svaki put moraju prijaviti svaki oblik nasilja.

Za kraj odabrana je i misao sedmice: Najveća snaga kojom čovječanstvo raspolaže je nenasilje. (Mahatma Gandhi)

Ostavite komentar

unesite broj *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.