„Politika si ti“ – Nazivi ulica spomenici (h)istorijskog revizionizma

Nazivi ulica su nešto sa čim se svakodnevno susrećemo i što svakodnevno pominjemo. Svako od nas ima adresu stanovanja ili prebivališta, idemo u posjetu prijateljima ili porodici koji žive na određenoj adresi, takođe i institucije koje posjećujemo se nalaze na određenim adresama. Ono o čemu često ili uopšte ne razmišljamo jesu poruke koje nam šalju nazivi ulica. Kada prolazimo nekom ulicom, zapitamo li se ko je osoba po kojoj ta ulica dobila ime i zašto je baš ona zaslužila da se po njoj nazove ta ulica.

Sa našim sagovornicima – Srđanom Šućnjicom, političkim analitičarem, Arminom Galijaš istoričarkom iz centra za jugoistočne studije u Gracu, Milenkom Radivojcem iz komisije za imenovanje neimenovanih ulica i gradskih trgova Prijedor i Igorom Motlom, profesorom iz Prijedora razgovarali smo o tome kakvu poruku šalju političke sturkute izmjenom naziva ulica, da li nam nameću identitet i istoriju brišući one dijelove koje ne odgovaraju vladajućim strukturama, kako teče sam proces izmjene naziva ulica u Republici Srpskoj i kako promjene naziva ulica mogu uticati na poimanje društva u kome živimo.

Proces izmjene naziva ulica nije nešto što se dešava samo kod nas, sve svjetske vlade nakon stupanja novog političkog sistema kroz izmjene naziva ulica, trgova i javnih institucija pokušavaju na određen način da pošalju poruku.

Video „Nazivi ulica spomenici (h)istorijskog revizionizma“ možete pogledati i preuzeti na našem YouTube kanalu. Zbog autorskih prava, molimo vas da navedete izvor sa kojeg ste preuzeli sadržaj.

Emisiju o izmjenama naziva ulica realizovali smo u saradnji sa portalom Zamisli.ba i Centrom za mlade Kvart u sklopu serijala „Politika si ti“. Emisiju su podržali The National Endowment for Democracy i Civil Rights Defenders.

Kako online prostor postaje sve popularnije sredstvo informisanja, odlučili smo se da naš društveno odgovorno djelovanje predstavljamo i na ovaj način, te smo 2016. godine počeli sa emitovanjem serijala „Politika si ti“.

Ovaj serijal ima za cilj informisanje i edukaciju o pravnim mogućnostima i političkim djelovanjem, različitim u odnosu na ona na koje smo navikli i koja nam se nameću kao jedina validna. Do sada smo u sklopu serijala „Politika si ti“ snimili i emitovali tri emisije koje su se bavile ljudskim pravima, političkim samoorganizovanjem i javnim prostorom.

Udruženje građana Oštra Nula je organizacija koja se zalaže za aktivno građanstvo i promoviše judska prava kroz aktivnosti na polju socijalne pravde i kulture sjećanja. Organizacija je nastala u Banjaluci krajem 2009. godine.

Ostavite komentar

unesite broj *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.