Učenici OŠ Šejh Muhamed ef.Hadžijamaković iz Sarajeva obilježili Dan ujedinjenih naroda kroz druženje i radionicu “Zamisli 2030”

Ujedinjeni narodi ili skraćeno UN, je međunarodna organizacija za održavanje mira i sigurnosti u svijetu, razvijanje dobrosusjedskih odnosa, ekonomsku saradnju, širenje toleracije i unapređenja poštivanja ljudskih prava i osnovnih sloboda čovjeka.

Nakon završetka Drugog svjetskog rata osnovno pitanje budućeg razvoja svijeta bilo je kako očuvati svjetski mir i sigurnost, poboljšati međunarodnu saradnju i prijateljske odnose među narodima.Ti ciljevi zapisani u osnivačkoj Povelji Organizacije ujedinjenih naroda koja je potpisana 26.jula 1945. godine u San Francisku, a stupila na snagu 24. oktobra 1945.godine nakon prihvaćanja 51. države.

Ujedinjeni narodi danas broje 193 članice, a od 22. maja 1992. godine je i Bosna i Hercegovina članica.

Tim povodom 25.10.2017. godine u okviru vannastavnih aktivnosti posjetili smo sjedište Ujedinjenih naroda u Bosni i Hercegovini (UNDP).

Učestvovalo je 17 učenika od sedmog do devetog razreda u pratnji nastavnice engleskog jezika Amele Čehajić i nastavnice geografije Almire Karčić koja je organizirala i koordinirala posjetu.

Zajedno sa našim učenicima u posjeti su bili učenici Gazi Husrev-begove Medrese.

Domaćini su nakon srdačne dobrodošlice pripremili veoma zanimljiv program.

U uvodnom dijelu učenici su imali priliku upoznati se sa aktivnostima i značajem UN u BiH te njihovim planovima u budućnosti. Pogledali smo kratki film o osnivanju UN te klip o održivom razvoju iz 2030. godine koji se sastoji od 17 ciljeva koje treba da realizuje i naša zemlja.

U drugom dijelu programa učenici su učestvovali u radionici „Zamisli 2030“.

Koncept radionice je bio interaktivnog tipa, gdje su učenici imali priliku uz stečeno , primjene i prezentuju već postojeće znanje kroz pitanja i igru.

Cilj naše posjete i radionice je podizanje svijesti o radu i značaju UN-s u našoj zemlji, te upoznavanje sa programom UN 2030 („UN 2030 agenda za održivi razvoj“).

Bilo nam je veliko zadovoljstvo prisustvovati i podijeliti razmišljanja i ideje sa učenicima srednje škole! Pored lijepog druženja saznali smo nešto novo o značaju i radu UN u Bosni i Hercegovini.

Ostavite komentar

unesite broj *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.