Novinarska nagrada “Nino Ćatić”

Nagrada će biti dodijeljena u čast novinara Nihada Nine Ćatića koji je tokom rata izvještavao o stradanjima u Srebrenici.

Foto: VOA

Udruženje ”Biti novinar” iz Tuzle otvorilo je konkurs za dodjelu novinarske nagrade “Nino Ćatić” za izvještavanje o događajima u i oko Srebrenice. Prijaviti se mogu novinari i novinarke iz BiH koje/i su u proteklom periodu izvještavali o temi “Srebrenica – jučer, danas, sutra”.

Plakete i novčane nagrade će biti dodijeljene za kategorije: radijski izvještaj, televizijski prilog, pisani tekst (novine, web), blog/vlog i fotografija.

Pored novinara i novinarki za kategoriju “blog/vlog” mogu se prijaviti svi bh. građani koji imaju talenat za pisanje i/ili snimanje o navedenoj temi.

Dodjela nagrade održaće se u Memorijalnom centru Srebrenica–Potočari 10.7. ove godine, na datum kada se 1995. novinar Nihad Nino Ćatić posljednji put javio iz Srebrenice u program Radiotelevizije BiH. O dobitnicima nagrade će odlučivati članovi Udruženja “Biti novinar” i druge kolege novinari.

Nihad Nino Ćatić bio je novinar iz Srebrenice koji je u proteklom ratu u BiH svakodnevno izvještavao o stradanju u ovom gradu. Posljednji put je viđen 11.7.1995., a njegova majka Hajra Ćatić i dalje traga za njegovim posmrtnim ostacima. U njegovu čast, Udruženje “Biti novinar” želi podstaknuti novinarke i novinare da se bave profesionalnim i objektivnim izvještavanjem o svim dešavanjima u BiH.

Konkurs je otvoren do 1.7.2020.

Radove je potrebno poslati putem e-mail adrese Udruženja “Biti novinar” (bitinovinar@gmail.com) sa naznakom ”Prijava rada za novinarsku nagradu ‘Nino Ćatić’.

Nagrada će biti dodijeljena uz saglasnost majke novinara Ćatića, i uz podršku Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica, Udruženja BH novinari, Organizacionog odbora za obilježavanje 25. godišnjice genocida u Srebrenici, Memorijalnog centra Srebrenica– Potočari, Udruženja Žene Srebrenice, Vlade Tuzlanskog kantona i Grada Tuzle.

media.ba

Ostavite komentar

unesite broj *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.