Studenti stvaraju viziju budućnosti mladih u BiH


U Mostaru je organiziran okrugli stol s ciljem rasprave o dokumentu „Vizija mladih o budućnosti BiH“ na čijem je kreiranju radilo 28 mladih iz svih dijelova BiH.

„Projekt je pokrenut prije par mjeseci, a financiran je od USAID-a, a bavi se mladima iz BiH s kojima ćemo zajedno raditi na stvaranju većeg razumijevanja i povjerenja. Na prvom mjestu su konflikti u BiH, a zatim jačanje njihove suradnje te će se ovo nastojati realizirati kroz jednu i pol godinu“, kaže Nenad Simović, direktor Nacionalne Demokratske Institucije za BiH.

Na okruglom stolu su prisustvovali studenti Sveučilišta u Mostaru, ali i srednjoškolci iz Hrvatske, BiH i Srbije.

„Moja vizija BiH je da je ona država sigurnosti što se tiče ekonomije i obrazovanja. Mi mladi, za razliku od političara, ne ostajemo samo na riječima nego djelujemo, hoćemo, želimo i stvaramo. Borimo se za ostanak u BiH jer ovdje želimo živjeti i raditi. Kako generacijski rastemo, više ne poznajemo nacionalne barijere jer smo u pokretu gdje stvaramo državu jedinstva“, navodi Amina Sečić, studentica Pravnog fakulteta Univerziteta u Sarajevu koja ističe da je mladima bitna sigurnost i mir.

Grupa Youth Vision koja je predstavila svoju viziju djeluje u sklopu projekta „Animiranje mladih za pomirenje – Budi inspiracija“.

„Ovim dokumentom želimo poboljšati bitne aspekte našeg društva. Baziramo se na konkretne probleme i dajemo konkretna rješenja. Mladima nije bitna podijeljenost, a za taj napredak je bitan aktivizam“, pojašnjava Aleksandar Batak, student Pravnog fakulteta iz Banja Luke koji poziva mlade da se bave aktivizmom i teže promjenama u svojoj lokalnoj zajednici.

Ekonomija je, kako kaže student FIT-a Univerziteta Džemal Bijedić iz Mostara, prioritet za viziju budućnosti mladih. Smatra da su mladi koji razmišljaju kao on u manjini, ali da treba težiti promjenama da se nadvlada većina.

Na okruglom stolu je utvrđeno da ima mladih koji su voljni ostati, a opisane su tri stavke, koje obuhvaćaju viziju o državi kvalitetnog obrazovanja, sigurnosti i društvene pravde.

Autor: Kristina Gadže

 

Ostavite komentar

unesite broj *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.