Produžen rok za prijave za YES stipendiju i razmjenu učenika do 02.11.

Rok za apliciranje za YES program je produžen do 2. novembra 2020. godine, kako bi što više učenika dobilo priliku da se prijavi za ovu punu stipendiju.

U ovim neobičnim i nepredvidivim vremenima, “American Councils” razumije da neki srednjoškolci, nastavnici i roditelji još nisu saznali da su prijave za YES već otvorene. Testiranje za besplatan odlazak u SAD putem YES programa otvoreno je do 02.11. YES program omogućuje srednjoškolcima iz svih škola u BiH da provedu jednu školsku godinu BESPLATNO u Sjedinjenim Američkim Državama. Testiranje je otvoreno samo za učenike 1. i 2. razreda srednje škole u Bosni i Hercegovini, sa vrlo dobrim ili boljim uspjehom, i sa datumom rođenja od 1.1.2004. do 15.7.2006. godine. Učenici također moraju biti državljani Bosne i Hercegovine.

Zainteresovani učenici treba da, do 02. novembra 2020. godine, posjete web stranicu: http://ais.americancouncils.org/yes kako bi se registrovali za testiranje.

Kennedy-Lugar Youth Exchange and Study (YES) je program kojim se stipendira jednogodišnja razmjena srednjoškolaca iz Bosne i Hercegovine kako bi proveli školsku 2021-22. godinu u Sjedinjenim Američkim Državama. Testiranje je otvoreno učenicima koji su ove školske godine upisani u prvi ili drugi razred srednje škole i koji su rođeni između 1. januara 2004. godine i 15. jula 2006. godine. Programska brošura se može vidjeti ovdje.

YES je u potpunosti financiran od strane Vlade SAD (State Department), a od 2008. godine u Bosni i Hercegovini ga sprovodi naš ured (American Councils for International Education). Učenici koji dobiju stipendiju žive sa američkim porodicama-domaćinima gdje pohađaju srednju školu i učestvuju u vannastanim aktivnostima kako bi naučili više o američkom društvu i vrijednostima, stekli liderske vještine i podučili Amerikance o svojoj zemlji i kulturi.

**Učenici sa invaliditetom koji pohađaju srednju školu se također mogu prijaviti na testiranje za YES putem gore navedenom linka. Kako bi mogli da učestvuju u ovom programu razmjene, učenici sa invaliditetima moraju biti upisani u srednju školu i biti rođeni između 15. februara 2003. godine i 15. jula, 2006. godine.**

Za više informacija, javite se na email adresu yes.ba@americancouncils.org ili od 10h do 17h na brojeve telefona 033-838-262 (kancelarija u Sarajevu) ili 065-032-935 (kancelarija u Banjaluci).

Ostavite komentar

unesite broj *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.