Učenici mostarskog Koledža ŠAMPIONI Međunarodnog STEM takmičenja

Tim učenika Koledža ujedinjenog svijeta u Mostaru (UWC Mostar), u BiH se vraća kao pobjednikprestižnog takmičenja “STEM Youth Innovation” u organizaciji Britanskog međunarodnog udruženja za obrazovanje (BIEA). 

Kao jedini predstavnici BiH u finalu ovog svjetskog skupa, među 45 finalista iz 18 zemalja svijeta, učenici Koledža ujedinjenog svijeta u Mostaru (UWC Mostar) su osvojili ukupno tri najprestižnije nagrade: Nagrada za pobjednika – BIEA Grand Prize, Nagrada za prvo mjesto (u svojoj dobnoj skupini) i Nagrada za najbolje izlaganje BIEA STEM Youth Innovation 2019.

Učenici Stefan Pualić, David Busley, Israa Draz i Aris Karamustafić zajedno sa mentorom, dr.sc. Miljanom Ruparom predstavili su svoju dron letjelicu dizajniranu i izrađenu u skladu sa propozicijama i tematikom ovogodišnjeg takmičenja, te predstavili Bosnu i Hercegovinu u najboljem svjetlu osvojivši titulu šampiona.Pored trofeja, medalja i certifikata za najbolje, naši pobjednici su osvojili i Grand Prize nagradu u vrijednosti od 5000 funti, kao i novu dron letjelicu.

Tema ovogodišnjeg takmičenja obuhvatila je dizajn i izradu dronova koji će služiti u borbi za zaštitu divljih i ugroženih životinjskih vrsta, a za titulu najboljeg se ove godine takmičilo čak preko 1300 škola iz 34 zemlje svijeta.

Međunarodno “STEM Youth Innovation” takmičenje je događaj u organizaciji Britanskog međunarodnog  udruženja za obrazovanje (BIEA) za učenike do 18 godina. 

Svrha događaja je podići svijest o tehnologiji među učenicima, te podstaći njihov interes za nauku, tehnologiju, inženjerstvo i matematiku. 

Samo takmičenje se održava u Velikoj Britaniji i povezuje tehnološke inovacije, obrazovanje i mlade ljude iz cijelog svijeta.

Ostavite komentar

unesite broj *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.