Svjetski dan nauke za mir i razvoj u Mješovitoj srednjoj školi Maglaj

I ove školske godine profesorica Nerminka Pirkić sa svojim učenicima na stručno- teoretskim nastavnim časovima, a u organizaciji sekcije Obrazovanje za mir, obilježava Svjetski dan nauke za mir i razvoj.

Ovogodisnja tema je : “Otvorena nauka, ne ostavljajuci nikoga iza sebe”. UNESCO je proglasio 10. novembar – Svjetskim danom nauke za mir i razvoj sa ciljem promocije nauke u mirovne svrhe i važnosti nauke u svakodnevnom životu. Čitava ova sedmica je posvećena nauci, a aktivnosti u našoj školi su započele promocijom nauke i naučnika, tehnike, inovacija, stvaralaštva, mira i održivog razvoja.

Aktivnosti su realizovane u razredima I-3 (Mašinski tehničar/Tehničar drumskog saobraćaja), I-5 (Mašinska stručna škola) i II-3 (Mašinski tehničar), sa temama : ” Kako je nastao simbol mira” i ” Nauka kroz priče” (od Arhimeda do naučnih dostignuća 21. vijeka). Učenici su upoznati o tome kako nauka spaja ljude i ima zajednički jezik, jezik formula, znakova i simbola bez obzira na podjele i razlike u svijetu.

Razgovaralo se i o Globalnim ciljevima održivog razvoja koji su usmjereni na rješavanje izazova današnjice- siromaštvo, nejednakost, klima, mir…, uz poruku: ZAMISLI 2030.

Ostavite komentar

unesite broj *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.