Srednjoškolci iz Bijeljine i Istočnog Sarajeva u Narodnoj skupštini RS

Srednjoškolci iz Bijeljine i Istočnog Sarajeva su u srijedu (05.06.2019.) i četvrtak (06.06.2019.) napunili Narodnu skupštinu Republike Srpske! Ove posjete su organizovane u okviru projekta „Iniciraj dijalog: Aktivni mladi za transparentne parlamente“.

Zahvaljujući ostvarenoj saradnji sa Narodnom skupštinom RS, mladi su imali priliku obići ovu instituciju i detaljno se upoznati sa njenim radom. Za njih je ovom prilikom upriličena i simulacija rada i sjednica Narodne skupštine gdje su uz pomoć službenika srednjoškolci održali vlastito zasijedanje. Na dnevnom redu njihove “skupštine” našle su se teme neusklađenosti obrazovnog sistema sa potrebama tržišta rada, nedostatak kvalitetne prakse u srednjim školama i fenomen “odliva mozgova”.

Nakon simulacije zasjedanja Narodne skupštine, srednjoškolcima iz Bijeljine su se pridružili predsjednik Odbora za pitanja djece, mladih i sporta Davor Šešić i članica Odbora za obrazovanje, nauku, kulturu i informisanje Nataša Radulović sa kojima su razgovarali o pitanjima koja se tiču mladih i usklađenosti obrazovnog sistema sa tržištem rada.

Tokom razgovora sa narodnim poslanicima gospodin Davor Šešić je istakao da mlade treba obrazovati predviđajući koja će biti nova zanimanja. „Obrazovanje mora pratiti potrebe tržišta rada i omogućiti u većoj mjeri prekvalifikacije za tražena zanimanja“, dodao je Šešić.

Srednjoškolci iz Istočnog Sarajeva su o pitanjima mladih razgovarali sa članicom Odbora za obrazovanje, nauku, kulturu i informisanje Mirelom Kajkut Zeljković i članovima Odbora za pitanja djece, mladih i sporta Denisom Šulićem i Draškom Stanivukovićem.

Član Odbora za pitanja djece, mladih i sporta Draško Stanivuković rekao je da su najveći problemi mladih neusklađenost tržišta rada i obrazovanja, nedostatak stambene i demografske politike, kao i nemogućnost zaposlenja.

Članica skupštinskog Odbora za obrazovanje, nauku, kulturu i informisanje Mirela Kajkut Zeljković smatra da se mladi moraju što više uključiti u sticanje novih znanja jer je to najvrijedniji resurs svakog pojedinca.

Prije održane posjete, svi srednjoškolci su prošli ciklus od 5 radionica priručnika AKTIVIRAJ SE! A, u narednom periodu, očekuju nas još 7 posjeta državnom i entitetskim parlamentima sa učenicima iz drugih lokalnih zajednica.

Institut „Perpetuum mobile“ realizuje projekat „Iniciraj dijalog: Aktivni mladi za transparentne parlamente“ u sklopu projekta „Dijalog za budućnost“, koji implementiraju UNDP, UNICEF i UNESCO u partnerstvu sa Predsjedništvom Bosne i Hercegovine. Projekat „Dijalog za budućnost” se finansira sredstvima Ureda Ujedinjenih nacija za podršku izgradnji mira / Fonda za izgradnju mira (PBF).

Izvor: http://www.pm.rs.ba/srednjoskolci-iz-bijeljine-i-istocnog-sarajeva-u-narodnoj-skupstini-rs/?fbclid=IwAR23D5NRT8Q_S_BZvl6RtTJOlpNhJ7D7JLwfQ2yk2EUO5_DbMYVZ7WDySrw#more-2777

Ostavite komentar

unesite broj *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.