“Sedmica ljudskih prava” povodom Međunarodnog dana ljudskih prava u kojoj učestvuju četiri srednje škole

IZVJEŠTAJ:U okviru programa:” Sedmica ljudskih prava” koja se obilježava u četiri srednje škole: Srednjoj medicinskoj školi,  Srednjoj školi za tekstil, kožu i dizajn,  Srednjoj školi za saobraćaj i komunikacije i Školi za srednje stručno obrazovanje i radno osposobljavanje  9.12.2021. sa početkom 13:55 učenici i učenice Srednje medicinske škole održali su debatu na tezu: “U Bosni i Hercegovini ljudska prava se poštuju u dovoljnoj mjeri.”

 Afirmacija:Ela-Leila Mehmedagić i Džejla Slinić

Negacija: Nedžma Kilalić i Luka Gajić

Vodila program Emina Kršlak

PROGRAM:

TEZA: U BiH se u dovoljnoj mjeri poštuju ljudska prava

ptica zatvorena u kavezu,

pjeva odrezanih krila:

ona čezne

za stvarima koje ne poznaje,

a njena melodija

čuje se na udaljenom brdu.

kako tužno zvuči,

za pticu zatvorenu u kavezu

dok pjeva o slobodi.

– E.K.

Ptica je, u našem slučaju, čitava populacija ljudi. I pticu kada zatvorite u kavez i oduzmete joj njena prava, ona čezne da leti, da bude u prirodi. Jedino što joj ostaje je pjesma. Tako i nama ljudima, i bez ljudskih prava, ostaju jedino naše misli. Misli su jedina stvar koju nam niko ne može oduzeti.

Danas smo se okupili da debatujemo na tezu: „U BiH se u dovoljnoj mjeri poštuju ljudska prava“. Kako najbolje da definišemo ta ljudska prava? To su neka osnovna prava koji svaki čovjek dobije po svom rođenju, ili bi barem trebao. To je pravo na život, na državljanstvo, na slobodu kretanja, na odmor, ali i na rad, pa na obrazovanje… i još mnogo nekih stavki koje bi se trebale osigurati svakom čovjeku. Da li je to tako… saznat ćemo kroz debatu. Na ovu tezu će danas da nam nešto više kažu naši debatanti/ce, da nas približe ljudskim pravima, a naročito u Bosni i Hercegovini, pa poslušajmo ih.

U našem afirmacijskom timu su Mehmedagić Ela-Leila i Slinić Džejla, a nasuprot njih, negacijski tim sačinjavaju Gajić Luka i Kilalić Nedžma. Važno je napomenuti da je ovo njihova prva debata u sklopu naše sekcije, i da ih danas naročito podržavamo i da svim učesnicima želimo mnogo sreće.

Voditeljica programa, Kršlak Emina.

Ostavite komentar

unesite broj *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.