Šarena inkluzija – Program podrške socijalnoj inkluziji svakog djeteta

U okviru projekta „Šarena inkluzija“ koji se u saradnji sa Federalnim ministarstvom obrazovanja i nauke implementira u JU OŠ „Hasan Kikić“ Sarajevo u četvrtak, 27.02.2020. godine imali smo priliku družiti se sa učenicima „Centra za slijepu i slabovidnu djecu i omladinu“ Sarajevo.

Fokus projekta je na pružanju programa podrške za socijalnu inkluziju svakog djeteta.

Vijeću učenika JU OŠ „Hasan Kikić“ Sarajevo učenici iz Centra predstavili su Brajevo pismo kao mogućnost slijepih osoba kojom ostvaruju jednakost obrazovnih i profesionalnih šansi.

Brailleevo pismo sistem je pisanja i čitanja namijenjen slijepim ili slabovidnim osobama, koji je 1824. godine osmislio Louis Braille. Svako slovo abecede, pravopisni znakovi, brojevi i ostala pravila pisanja i čitanja u Brailleevom su pismu osmišljeni sistemom od šest točaka klasificiranih brojevima od 1 do 6 te organiziranih u dva stupca po tri točke koje mogu biti ispupčene ili udubljene (prvi stupac – 1, 2, 3; drugi stupac – 4, 5, 6). Svakom slovu abecede, broju, ili bilo kojem pravopisnom znaku odgovara određena kombinacija, položaj i broj tih reljefnih točaka te se “čita” dodirom ruku, odnosno prelaženjem prstima slijeva nadesno po papiru na kojem je nešto napisano tim pismom.

Na svečanoj priredbi u povodu obilježavanja 1. marta – Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine sa tačkom „Bosna kroz vijekove“ predstavili su se i učenici iz „Centra za slijepu i slabovidnu djecu i omladinu“ Sarajevo.

Mi, djeca Bosne i Hercegovine, dio smo slobodne evropske porodice čija je težnja razvijati prijateljske odnose, učiti od drugih i školovati se prema evropskim programima – poruka je učenika ove sarajevske škole.

Ostavite komentar

unesite broj *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.