Richmond Park Schools u društvu STEM School Label škola

Grupacija Richmond Park Schools (RPS) prva je obrazovna institucija u Bosni i Hercegovini koja se kvalifikovala se “Oznaku kompetentnosti” (Competent Label) u okviru “STEM School Label” (Oznake za STEM škole) projekta akreditacije škola za implementaciju načela STEM obrazovanja na evropskom nivou.

Nakon obimnog procesa ocjene rada i kvalifikovanosti kadra RPS-a, što je uključivalo analizu skoro četrdeset školskih aktivnosti u sklopu redovne nastave i vannastavih aktivnosti, naš obrazovni kolektiv je odlukom ovlaštenog odbora “STEM School Label” dobio certifikat koji RPS uvrštava u red evropskih školskih ustanova koje na efikasan i inovativan način pristupaju podučavanju STEM predmeta (nauka, tehnologija, inženjerstvo i matematika).

STEM strategija jednim dijelom je već ispunjena u RPS dobivanjem certifikata “Oznaka kompetentnosti” RPS škole su ocijenjene kao odlučne da nastave razvijati STEM strategiju, čije su određene elemente već postigli. Nastavni tim RPS sada ima zadatak da dalje prati Akcioni plan i izvršenjem uputa stvori uslove za podnošenje aplikacije za sljedeći nivo, odnosno oznaku akreditacije u roku od dvanaest mjeseci.

“STEM School Label” značajno doprinosi usvajanju vještina i podizanju nivoa kompetentnosti institucija u obrazovanju. Ulazak u društvo “STEM School Label” znači građenje okruženja u kojem će škole članice moći zajedno sa drugim školama iz raznih dijelova Evrope kroz pristup posebnim sadržajima i alatima razmjenjivati iskustva iz prakse, tražiti smjernice i razgovarati sa kolegama iz drugih dijelova Evrope o izazovima na koje nailaze i načinima njihovog rješavanja. Škole uključene u ovaj projekat biće ocjenjivane putem rraspoloživih alata kroz jasno definirane STEM School kriterije.

U projekat uključeno preko 1100 evropskih škola

Ovaj certifikat do sada je steklo oko 300 škola iz Njemačke, Grčke, Mađarske, Italije, Litvanije, Portugala, Rumunije, Srbije, Španije, Izraela, Turske, Albanije, Azerbejdžana, Ukrajine i drugih evropskih zemalja, a listi se akreditacijom RPS pridružila i Bosna i Hercegovina.

Cilj projekta je kvalitetnije usmjeravanje evropskih škola prema što kvalitetnijoj afirmaciji STEM grupe predmeta i unapređenju kvaliteta nastave i nastavnih programa. Program predviđa rad kako na nastavnim programima, tako i rad sa učenicima, nastavnim kadrom i lokalnom zajednicom.

Više detalja o sadržaju aplikacije i karakteru predstavljenih projekata posjetite RPS STEM YouTube kanal.

https://www.youtube.com/channel/UCajWbqck_-O40g5Rz3ZL5PA

https://www.stemschoollabel.eu/

Ostavite komentar

unesite broj *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.