Physik im Advent

PiA – “Physik im Advent” adventski je kalendar posebne vrste: fizika svaki dan, 24 dana! Tačnije, od 1. do 24. 12. 2019. godine mali fizički eksperimenti koji se mogu izvesti korištenjem standardnih kućanskih materijala svakodnevno su se prikazivali kao video Djeda Mraza! Sudionici gledaju (ili rade kod kuće) eksperimente i odgovaraju na jedno pitanje na web stranici PiA. Sljedećeg dana objavljuje se video rješenje i, ako je odgovor tačan, slijedi bod!

Na Božić svi sudionici dobivaju pojedinačne certifikate. Najbolji sudionici bit će podijeljeni u kategorijama pojedinac, školski razred ili škola koje su brojni donatori stavili na raspolaganje u obliku vrijednih nagrada!

Pored iPoda, knjiga i kompleta za eksperimente, slijedi putovanje u Dallas s osvajanjem NBA košarkaških ulaznica i razgovor s Dirkom Nowitzkim.

“PiA – Physik im Advent” dizajniran je za djecu i adolescente u dobi od 11 do 18 godina i održat će se po sedmi put u 2019. godini. U prethodnoj godini postavljen je novi rekord s 40000 prijavljenih sudionika, od kojih su 49% bile djevojke.

“PiA – Physik im Advent” namijenjen je probuditi radost eksperimentiranja i ponuditi im zabavno učenje. Kalendar je dostupan na njemačkom i engleskom jeziku. Projekt podržavaju brojni ljudi iz znanosti, televizije ili politike. Pokrovitelj je biofizičar i dobitnik Nobelove nagrade prof. Erwin Neher. Ove godine po prvi put postoje i PiA poruke putem Messenger Telegrama na kanalu “PhysikImAdvent”.

“PiA – Physik im Advent” organizira se u suradnji sa Sveučilištem Göttingen, Fondacijom Wilhelm i Else Heraeus, Njemačkim fizičkim društvom (DPG), Nizozemskim fizičkim društvom (NNV), Austrijskim fizičkim društvom (ÖPG) i Švicarskim fizičkim društvom Društvo (SPS) i Europsko fizičko društvo (EPS), IUCAA (Indija).

Učešće su uzele i učenice JU Opća gimnazija Bosanska Krupa, od kojih su 4 osvojile sve bodove! To su Sara Nuhić,Sara Sefić, Ines Ismailovski i Belma Tulić. Ostale učesnice koje su bile veoma blizu maksimalnom broju bodova su Hanna Porić, Sajra Fajić, Emira Mahmić, Medina Čaušević i Elma Ramić. Mentor u projektu im je bila Amna Dervišagić, a na certifikate im je potpisao sam nobelovac, Erwin Neher!!!!

Ostavite komentar

unesite broj *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.